Илон Мъск обяви, че безжично устройство, разработено от неговата компания

...
Илон Мъск обяви, че безжично устройство, разработено от неговата компания
Коментари Харесай

Започват тестове на мозъчни чипове върху хора

Илон Мъск разгласи, че безжично устройство, създадено от неговата компания за мозъчни чипове Neuralink, се чака да стартира клинични тествания върху хора в границите на шест месеца. Едно от първите му целеви приложения е възобновяване на зрението.

В сряда новият притежател на Twitter взе участие в събитие, наречено " Покажи и разкажи ", по време на което показа визията си по какъв начин интерфейсите на мозъчния чип могат да разрешат на пациенти с увреждания да се движат и да поддържат връзка още веднъж. Това е все едно да замениш част от черепа със смарт часовник, счита Мъск, представен от Daily Mail.

Първите две приложения, към които е ориентирано устройството Neuralink, ще бъдат възобновяване на зрението и обезпечаване на опция за придвижване на мускулите при хора, които не могат да го вършат. От екипа на компанията показват, че даже в случай че някой в никакъв случай не е можел да вижда, тяхната разработка може да промени това.

Последното обществено показване на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с вграден мозъчен чип, която сама играе компютърна игра.

Амбициите на Мъск в областта на интерфейсите мозък-компютър

Мъск е прочут с амбициозните си цели като избавяне на човечеството посредством колонизиране на Марс. Амбициите му за учредената през 2016 година в Сан Франциско компания Neuralink са от същия мащаб.

Бизнесменът-визионер желае да създаде чип, който да разреши на мозъка да управлява комплицирани електронни устройства и вероятно хора с парализа да възвърнат двигателните си функционалности, както и да лекува мозъчни болести като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. В последна сметка, концепцията му е да слее човешкия мозък с изкуствен интелект.

„ Колкото и чудотворно да звучи, ние сме уверени, че е допустимо да възстановим цялостната функционалност на тялото на човек, който е с пресечен гръбнак “, изяснява Мъск по време на събитието.

По отношение на работата на Neuralink в региона на зрението, Мъск прибавя, че „ даже някой пациент в никакъв случай преди да не е виждал, ние сме уверени, че ще може да прогледне “.

Neuralink обаче изостава от графика. В презентация от 2019 година Мъск разгласи, че се стреми да получи регулаторно утвърждение до края на 2020 година След това на конференция в края на 2021 година предприемачът изрази вяра, че компанията ще стартира тествания върху хора през тази година.

Така или другояче, Neuralink неведнъж е пропущала вътрешните си периоди за приемане на утвърждение от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) за старт на тествания върху хора.

Мъск не е единствен

Колкото и да му се желае Илон Мъск да бъде пионер във всяка сфера, в тази тъкмо неговата компания е по-скоро догонваща. През юли, компанията Synchron преодоля значим стадий в развиването на концепцията за интерфейс мозък-компютър, като за първи път вгради своето устройство на пациент в Съединени американски щати. През 2021 година тя получи позволение от американските регулаторни органи за осъществяване на проби върху хора и приключи изследвания при четирима души в Австралия.

Целта е да се създаде изцяло вграден мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) на хора с парализа, който да им разрешава да ръководят компютри и мобилни устройства благодарение на мислите си.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР