Илнур Чевик, главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган,

...
Илнур Чевик, главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган,
Коментари Харесай

Съветник Ердоган пред БиБиСи: Турция не може да бъде буфер за афганистанските бежанци към Европа

Илнур Чевик, основен консултант на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи за ББС Радио 4, че европейските страни не могат да разчитат на Турция да се оправи с напор от бежанци от Афганистан.  Няма да е като със Сирия, добави Чевик. От Лондон – Веселин Паунов:

Запитан какъв брой бежанци е подготвена да одобри Турция Илнур Чевик отговори, че зависи от обстановката, само че няма да се повтори историята със Сирия, когато Турция е отворила вратите си свободно за всички бежанци, а това е породило доста проблеми, които не престават и до през днешния ден.

" Не можем да толерираме още една вълна от бежанци в Турция. Ще ги държим на разстояние. Международната общественост също би трябвало да реагира. Това не е единствено проблем за Турция. Европейски Съюз и страните от Запада не могат просто да кажат „ Нека Турция да бъде буфер “.

Чевик не приема разновидността Турция да бъде нещо като спирка или заздравителен пунк по пътя на бежанците, тъй като Турция даже не е комшия на Афганистан. Главният консултант на турския президент добави, че в този момент е значимо да не се изолират талибаните, а да се работи с тях, с цел да не се трансформира страната в разплодник на тероризма. Чевик посочи, че не става дума за оказване на поддръжка на талибаните, а опит да се убедят да сътрудничат и да съблюдават правата на хората. Другата опция е открита война с талибаните, а досегашните сходни опити са приключили с неуспех, означи Чевик.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР