Илияна Йотова призова за остра реакция на всички нива относно

...
Илияна Йотова призова за остра реакция на всички нива относно
Коментари Харесай

Украинската образователна реформа засяга не само България, категорична Илияна Йотова

Илияна Йотова прикани за остра реакция на всички равнища по отношение на ограничението правото на проучване на майчин език в Украйна .

Желанието да се отстрани проучването на майчин език на бесарабските българи е неспазване правата на малцинства в Украйна. Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред публицисти в Народното събрание ограничението на правото на проучване на български език след 4-ти клас в Украйна. По думите й въпросната промяна към този момент се е случила още на 5-ти септември, когато е гласуван въпросният закон в техния парламент.

 Български евродепутати желаят анулация на закона за образованието в Украйна
Български евродепутати желаят анулация на закона за образованието в Украйна

Заради самодейността делегация на Екологичен потенциал ще сложи въпроса в Киев

" Тази промяна визира освен България, тя визира и другите малцинства . Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има прието тяхно малцинство - дали фактически ще пазят правата на малцинствата или няма да го вършат. При състояние, че в тяхното законодателство има приети малцинства, те би трябвало да се употребяват с всички права ", безапелационна бе Йотова.

По думите й желанието да се отстрани проучването на майчин език след четвърти клас значи затрудняване на децата , които ще завършат гимназиален курс да учат в българските университети. " Те няма да са конкурентноспособни на останалите, които идват от други територии, в които също има български малцинства. Тези деца ще би трябвало в най-хубавия случай да изгубят най-малко една година, с цел да учат български език, с цел да могат пълноценно да учат в нашите университети . Реакцията ни би трябвало да бъде извънредно безапелационна, освен от страна на президентството, само че и на всички равнища ", безапелационна бе Йотова.

 Борисов търси Порошенко за образованието на български език в Украйна
Борисов търси Порошенко за образованието на български език в Украйна

Министър Захариева приготвя общо писмо с още 4 страни

Тя поздрави сътрудниците си от Екологичен потенциал и евродепутатите, които ще потърсят съдружници в лицето на сътрудниците си от другите страни, с цел да се реагира доста остро на това, което става с правата на малцинствата в Украйна. Вицепрезидентът напомни, че всяка година се преглеждат отчети за напредъка на Украйна по пътя към действителното й участие в Европейски Съюз , като една от тези глави е обвързвана с правата на малцинствата.

Относно противоречивия държавен отчет, визиращ Русия като съществена опасност за националната сигурност, Йотова разяснява, че Русия е нужен съдружник за битката с интернационалния тероризъм.

 Унгария стопира да поддържа интернационалните начинания на Украйна
Унгария стопира да поддържа интернационалните начинания на Украйна

Заради " срамния и срамен " Закон за образованието

" Русия е страна, с която Европа би трябвало да работи . Санкциите, които Европейски Съюз наложи към Русия и надлежно Русия отговори по същия метод към част от европейските страни до момента освен, че не са дали резултат, а имат и отрицателен подобен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР