Илиян Радулов и Адрияно Дженев дават надежди, че България ще

...
Илиян Радулов и Адрияно Дженев дават надежди, че България ще
Коментари Харесай

Новите надежди на българския тенис

Илиян Радулов и Адрияно Дженев дават очаквания, че България ще има тенисисти в елита и след Григор Димитров. Двамата бележат голямо развиване и вървят малко по малко към професионалния тенис. Илиян е четвърти в международната класация за юноши, а Адрияно е покрай топ 10, като сега заема 13-та позиция.

В фамилията на Илиян тенисът е на респект от години. Дядо му играе тенис, а вуйчо му Христо Боянов е треньор и точно той се занимава с подготовката му. Сестра му също се занимава с този спорт на високо равнище. С развиването му стартират триумфите на юношеските шампионати, а преди няколко седмици Радулов сподели, че може да се конкурира и с мъжете.

Той победи на мъжкия шампионат Пазарджик и стана най-младият български първенец от 15 години насам, когато Григор Димитров реализира първата си шампионата победа също на 17 години. “Разликата с мъжете не е толкоз огромна, душевен и физически са малко по-добре. Дребни работи, уповавам се скоро да стигна това равнище ”, разяснява той разликата сред тениса при юношите и този при мъжете.

В края на предходната година Илиян, който през днешния ден навършва 18 години, доближи до полуфиналите на едни от най-престижните шампионати за юноши “Еди Хер ” и “Ориндж Боул ”, където дружно с Дженев завоюваха купата на двойки. Двамата от дълго време играят като тандем и се познават чудесно. В началото на тази година беше и дебютът им на шампионат от Голям шлем за юноши на Australian Open. Илиян стигна до четвъртфиналите, а Адриян до третия кръг.

На “Ролан Гарос ” и двамата записаха по две победи на сингъл и отпаднаха в третия кръг. В Париж упованията към тях не бяха по-малки. “По-малко напрежение има, само че за първи път съм на “Ролан Гарос ”. Не съм толкоз обезпокоен, колкото беше в Австралия. Очакванията самичък си ги слагам ”, споделя Дженев.

И двамата са наясно какъв брой значима е душeвността за триумф в професионалния спорт. “Гледам да усъвършенствам всеки детайл от играта, физически и душевен да се развъртвам ”, споделя Адрияно. “Предпочитам да играя на хард, само че най-хубавите ми резултати към този момент на клей ”, добавя той.

Дженев също изигра първите си шампионати при мъжете този сезон и не счита, че е доста надалеч от това равнище: “Има някои, които са по-добри, отличават се, само че като цяло не считам, че има толкоз огромна разлика. Продължавам да упражнявам, да работя и се надявам, че до година-две ще мога да играя равностойно при мъжете ”.

Негов треньор е Серафим Грозев, с който работи от няколко години. Адрияно е израснал в Хасково и разумно негов образец е Григор Димитров. Той е имал опция да тренира с най-хубавия български тенисист, а татко му Димитър Господинов е работил с него в един интервал.

Илиян пък имаше опция да тренира с Григор Димитров на “Ролан Гарос ” и остана удивен от прекарването: “Много се веселя, посъветва ме някои неща, които бяха скъпи ”. Радулов знае, че има върху какво да работи: “Искам да подобря сервиса си и душeвността ми би трябвало да е на най-високо равнище ”.

Ранглистата при юношите пък има още по-голяма стойност от тази година, защото след партньорство сред ATP и ITF тези, които завършат годината в топ 10 ще получат до осем предложения за съществена скица на шампионати от сериите Чалънджър. Илиян обаче има упоритостта за върха: “Със сигурност ми е цел да стана номер 1. Надявам се до края на годината да се случи, тъй като е значимо. Тази година направиха предписание за 8 “уайлд кард ” за Чалънджъри за тези, които са в топ 10 на ранглистата. Искам да съумея да ги взема ”.

След обичаните му тенисисти са Себастиан Корда, Карлос Алкарас, Яник Синер и Лоренцо Музети, с когато също имаше опция да тренира в Париж.

Според него това, че дружно с Дженев се развиват и вървят дружно, му оказва помощ: “Честно казано, доста е готино, че сме двамата дружно. Ходим по шампионати, играем дружно, упражняваме всеки ден, дърпаме се един различен, мисля, че е ужасно ”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР