Илия Караниколов и Иван Церовски влизат в управлението на Българската

...
Илия Караниколов и Иван Церовски влизат в управлението на Българската
Коментари Харесай

Българската банка за развитие с нови изпълнителни директори

Илия Караниколов и Иван Церовски влизат в ръководството на Българската банка за развиване (ББР). Новите изпълнителни шефове са със стабилен банков опит и имат за цел укрепването на активността на институцията, съгласно условията на Закона за Българската банка за развиване.

Банкерът Илия Караниколов и специалистът по дялови вложения Иван Церовски ще станат членове на Управителния съвет (УС) след избора им от Надзорния съвет на банката.

Караниколов и Церовски са препоръчани от Комитета за асортимент в ББР след деликатна селекция и оценка на претендентите. Съгласно условията на Наредба 20 документите на двамата са импортирани за авансово утвърждение от Българската национална банка, оповестиха от Българската банка за развиване.
 Министърът на нововъведенията и Политическа партия в спор за Банката за развиване
Министърът на нововъведенията и Политическа партия в спор за Банката за развиване

Александър Пулев: Банката катастрофира, само че е на оперативна облага

От ББР означават, че това е първият изцяло транспарантно проведен развой по назначение на членове на управлението на кредитната институция , в който претендентите са обществено оповестени от Надзорния съвет на банката преди формалния им избор.

Двамата нови членове на УС ще имат за задача да стабилизират активността на институцията, като работят за привеждането й в сходство с задачите и целите на банката за развиване, написани в закона.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и е бил член на УС на ББР и изпълнителен шеф в интервала 2011-2013 година От 2007 до 2011 година е бил част от екипа на Юробанк България (Пощенска банка). Работил е също в Министерството на стопанската система и енергетиката и Министерството на труда и обществената политика. Има необятни знания в сфери като обществена администрация, европейска интеграция, тактики и стратегии на Европейски Съюз. Бил е преподавател по тематики като cost-benefit разбор на огромни инфраструктурни, общински и частни планове, надзор на средствата от структурните фондове, финансови принадлежности и други От 2016 до 2017 година е част от управлението на Фонда на фондовете , където заема позицията зам.-председател на УС и изпълнителен шеф, а през 2021 година е бил и ръководител на Надзорния съвет на фонда. От 2019 година е шеф на ръководство " Финансови принадлежности " в ББР.
 Министър Пулев чистел гнилите ябълки в ББР
Министър Пулев чистел гнилите ябълки в ББР

Той не е имал никаква друга позиция, с изключение на да даде червен картон на старите членове на Надзора и да ги освободи

Караниколов е магистър по стопанско ръководство и администрация (MBA) от Университета за национално и международно стопанство в София и има специализации в областта на изкуствения разсъдък (Хелзинкски университет), ръководството на финансови принадлежности (Лондон), кредитния риск (Прага), ръководството на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин) и редица други.

Иван Церовски е с 18-годишен опит в областта на банковото дело и дяловите вложения. Работил е за немските финансови институции Commerzbank, Deutsche Börse и Dresdner Bank. Церовски е бил асоцииран вложител във фонда за дялово финансиране от Англия Argus Capital, където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд Delta Capital. От 2011 до 2021 година е част от екипа на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), където е началник на програмата за локално предприемачество на Европейска банка за възстановяване и развитие, отговаряща за развиването на МСП бранша в България.

Иван Церовски е магистър по мениджмънт от университета Otto-von-Guericke в Магдебург, Германия, и бакалавър по макроикономика от Университета за национално и международно стопанство.
 Министър Пулев уволни двама от шефовете на ББР
Министър Пулев уволни двама от шефовете на ББР

Валентин Михов и Васил Щонов се разделиха с постовете си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР