Илир Мета остава президент на Албания до 24 юли 2022

...
Илир Мета остава президент на Албания до 24 юли 2022
Коментари Харесай

Илир Мета остава президент на Албания до края на мандата си

Илир Мета остава президент на Албания до 24 юли 2022 година, когато завършва неговият мандат. С такава позиция излезе кабинетът на президента след гласуването на парламентарната анкетна комисия за премахване на Мета от поста президент.

Теди Блуши - представител на президента, съобщи, че президентът няма да толерира никакви закани от страна на " локалната, районната и интернационалната мафия”.

" Ние подсигуряваме на всички жители, че в сходство с положената върху Конституцията на Република Албания клетва, президентът Мета ще извършва своята служба и всички свои конституционни отговорности с цялата отговорност до 24 юли 2022 година и няма да толерира каквито и да било закани против президентската институция от страна на локалната, районната и интернационалната мафия”, сподели Блуши.

Президентът няма да признае никакви противоконституционни и противозаконни решения или дейности на настоящия еднопартиен парламент, както и решенията на " която и да е друга институция – марионетка на този клептократски режим”.

" Никой не може да се скрие нито зад " етиката”, нито зад " реториката”, защото в тази ситуация става въпрос за суверенитет. Президентът Мета знае доста добре, какво ще се случи и е доста явен в проектите си, какво ще става по-нататък”, сподели Блуши.

На 7 май албанският парламент гласоподава " за " основаване на комисия за премахване от поста на президента Илир Мета. Инициативата е на парламентарната група на социалистите, като 97 депутати гласоподаваха в поддръжка на основаването на комисия, 6-ма бяха срещу, а един се въздържа.

В началото на дебата в пленарната зала ръководителят на парламентарната група на социалистите Таулант Бала съобщи, че процедурата за премахване от поста на президента е процедура за премахване на срама у албанците. Като мотив за отстраняването на Мета социалистите показват нарушение на Конституцията и присъединяване в предизборната акция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР