Илина Перянова е програматор на фестивала Родопи филм фест. Тя

...
Илина Перянова е програматор на фестивала Родопи филм фест. Тя
Коментари Харесай

Илина Перянова пред Дарик за „Родопи филм фест“ и последния й проект „Дугументари“

Илина Перянова е програматор на фестивала " Родопи филм фест ". Тя приключва магистратура по кинорежисура в балтийската киноакадемия в Естония, учи театрално актьорско майсторство и постановка във Франция и Дания, и приключва бакалавърската си стратегия по специалността в Нов български университет. Автор на късометражните филми - " Изяж ме " и " Снежното момиче ".

„ Дугументари “ е последнят й план, който ще бъде показан и в Смолян.

„ Догументъри “ е ориентиран към детската аудиторияи както подсказва заглавието, е отдаден наотношението към бездомните животни. При премонтиране на лентата авторският екип особено е целял да притегли и завоюва с тематиката си детската публика.

„ Този филм е едно дълго, дълго странствуване, в което пътувам от над 10 години. Покрай него толкоз доста неща ми се случиха, с толкоз доста хора се запознах… Това въпреки всичко ефилм идея, филм с задача, а точно -да ограмоти хоратаза метода, по който се отнасяме с бездомните, безстопанствените животни,да предизвика разговор. Подканвам посредством този филм хората да вървят в приюти за бездомни животни, да разхождат животни, да видят каква е средата и да схванат за какво в действителност има изгода от кастрацията. Каквото и да си приказваме,приютите са едни затвори и една от моите тези е, че в крайната идеална цел на един прекрасен свят те не би трябвало да съществуват “, споделя тя.

Стартът на третото издание на МЕЖДУНАРОДЕН ДОКУМЕНТАЛЕН РОДОПИ ФИЛМ ФЕСТ (RIFE) ще трансформира Смолян в точка за срещи на гении и вълнуващи културни преживявания за публиката. Програмата на фестивала вкючва над 50 заглавия с многообразни тематики от другите аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме през днешния ден.

Официалнто разкриване на фестивала е на 6 юли от 19.00 часа, в амфитеатъра пред Регионална библиотека „ Николай Вранчев ”, където ще бъде показана премиерата на „ Любов, дойчмарки и гибел “, филм на немския режисьор Джем Кая. След прожекцията всички фенове са поканени на концерт на основателката на група Rosenquarzexpress Илияна Бешкова.

В рамките на тридневна спортна стратегия от 6 до 9 юли ще бъде показана настояща селекция от документални филми с вдъхновяващи тематики. Входът е свободен.

Основен фокус на изданието е екологията и опазването на биоразнообразието. Зрителите могат да чакат отлична кино селекция – същински обстоятелства за правата на дамите, мъжете, животните, природата и екосистемата ни. Ще преминем през безконечните тематики за любовта и ще стигнем до войната, обичаите, бракониерството, законите, специалностите и изкуството. Мотото на изданието е „ На лов за отпадък “, въодушевено от кино лентата на режисьорa Филип Фенвик, чието заглавие ще забележим в конкурсната стратегия на фестивала.

Денят на 7 юли е напълно отдаден на екологична тематика, в която феновете могат да чакат поредност истории, като „ Илюзия за изобилието “ на режисьорите Ерика Гонзалес Рамирес и Матийо Литаер. Филмът е роман за световната конкуренция в битката за отбрана на природата и насрещния корпоративнен и държавен тормоз.

„ Triple F “ на режисьорката Симона Теохарова е различен зелен документален филм отразяващ разнообразието на активизма. Обръщаме внимание и на бразилския „ 8 Милиарда: всички сме виновни “ на режисьорското трио Андреа Флорес Урушима, Сезар Шунди Ивамизу и Нелсън Као. В програмата ще забележим значими заглавия като „ Мил привет от антропоцена “ на Лукас Акерман, “Самотни дъбове ” на Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал, Йенс Мюлхоф, „ Течения към Севера “ на Стефен Кронес.

Документалните разкази ще показват и няколко истории отдадени на животинското царство – очаквайте в програмата „ Викът на Какадуто " на режисьорите Тим Браун и Майкъл Портуей; „ Изгубеният змей “ на Алекс Споерндли и Тобиас Шрайнер;„ Тяло към рога “ на Венсан Бенедети-Икарт и Иполит Буркхарт-Улен; „ Без “ на Лука Папич и „ Догументъри “ на Илина Перянова.

Документалистиката “Черните мамби ” на Лена Карбе ще ни вкара в света на първите дами рейнджерки в Африка, чиято не лека задача е да опазват Голямата петорка от животни.

На 8 юли каним всички фенове и посетители на града да се включат в реализирането на зелената самодейност на фестивала за разчистване на отпадъците в региона на новия център на Община Смолян, по която работим дружно с екипа на Общината.

Във фокуса на фестивала ще бъдат страните Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат показани и най-хубавите премиерни документални филми сред които можем да чакаме „ Моето име е благополучие “ на Айше Топрак и Ник Рийд.

„ Кралицата на порното “ на Валери Контакос и точно с тази прожекция фестивалът ще бъде закрит. Специална изненада за публиката в Смолян ще бъде срещата с екипа на това многоочаквано заглавие.

Международно жури ще дефинира премиите в конкурсните категории от спортната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито в интернационалния пълнометражен конкурс са Мира Сталева – част от екипа на София Филм Фест и член на Европейската кино академия, и Луц Пенерт, публицист и режисьор от Германия, както и Сибел Текин - деятел и документален режисьор от Турция.

Късометражният и среднометражен конкурс ще бъде журиран от Петя Накова, документален режисьор и публицист, Янис Колозис – режисьор от Гърция, Енсар Алтай –режисьор от Турция.

Специални посетители на фестивала ще бъдат Селим Йълдъз – режисьор турския филм “Монолог ” и Йенс Мюлхоф, един от тримата режисьори на прелестната документалистика “Самотни дъбове ”.

От България ще бъдат показани значими филми, измежду които ще гостуват екипите на “Една провинциална болница ”, “Нямаш място в нашия град ” на режисьора Николай Стефанов, “Моят Чичо Любен ” на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки. Публиката може да чака още забавни интернационалните посетители и съпътстващи фестивални събития.

На 9 юли, след награждаването на филмите, ще се състои концерт навън. Атрактивната етно пънк рок групировка ZhilMore Sextet ще свири в амфитеатралното пространство в културния комплекс на Смолян.

Фестивалът ще се организира на две прелестни местоположения – в кино Арена Смолян и под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека " Николай Вранчев “.

Фестивалът предлага освен кино, само че и мотив за разходка до една живописна локация по времето на летния сезон. Организаторите ви поучават да запазите авансово места за нощувки в град Смолян, защото те бързо се изчерпват.

Международният документален Родопи Филм Фест се провежда от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата поддръжка на ИА „ Национален кино център “ и Министерство на културата. Oфициален сътрудник на събитието е Община Смолян, и сътрудник Регионална библиотека " Николай Вранчев “ - гр. Смолян.

Както споменахме, филмът „ Догументъри “ е ориентиран към детската аудиторияи както подсказва заглавието, е отдаден наотношението към бездомните животни.

" Ние живеем в доста контрастно общество. Тук има доста извисено духовни и интелигентни хора, само че в същото време има и хора, които някак си живеят в една друга действителност. Липсата на емпатия при тях е водеща. Има доста аргесия, доста завист. В едно общество постоянно по-слабите са тези, към които се насочва тази експанзия, само че несъмнено има положителен напредък към отношението на хората към животните ", съобщи Перянова в предаването " Посока просвета " по Дарик.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР