Илиана СлавоваСлед повече от три десетилетия обществени и политически промени

...
Илиана СлавоваСлед повече от три десетилетия обществени и политически промени
Коментари Харесай

Защо дори клането в Буча не трогна БСП – лоялността към Кремъл преди човечността

Илиана Славова

След повече от три десетилетия публични и политически промени в българското държавно управление още веднъж има партия, която тласка България отвън цивилизования свят и се слага в услуга на Кремъл. И още веднъж е БСП/БКП. Защо когато съдружниците ни изпращат оръжие на героично сражаващата се Украйна българските социалисти с пунктуална непримиримост пречат страната ни да направи същото? Дори откакто Украйна неведнъж моли за такава помощ. Дори след ужасите в Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел… Дори откакто е ясно, че отводът да откликнем предизвиква зверствата на Путин.

Що за партия е Българска социалистическа партия?

През 1990 година, когато се отхвърли от името Българска комунистическа партия, тя съобщи смяна в ценностната си система и обновяване в духа на демокрацията. Заявка за колосална смяна, изискваща смирение и катарзис.
В реалност преименуваната партия в никакъв случай не осъди същински злодеянията на комунистическия режим. Извини се за позволените „ неточности и деформации “, само че не осъди закононарушенията. Продължи да сервира цветя пред паметника на Тодор Живков, не и пред жертвите на комунистическия гнет. Социалистите в никакъв случай не се поклониха пред починалите в лагерите на гибелта. Путин също в никакъв случай не осъди закононарушенията на Сталин.
Освен това Българска социалистическа партия по този начин и не скъса с репресивния уред на комунистическия режим – фрагментите на някогашната Държавна сигурност драговолно бяха стартирани като претенденти за изборни длъжности и държавни постове. Както и путиновата „ Единна Русия “ употребява кадровата банка на КГБ/ФСБ.
През трите десетилетия след промяната на името си Българска социалистическа партия се конфронтираше с позиции на Европейски Съюз и НАТО, само че нито един път не влезе в сходен конфликт с Кремъл. След анексирането на Крим социалистите неведнъж показваха неодобрение от европейските наказания против Русия, само че не осъдиха експанзията. Да не забравяме също, че по Истанбулската спогодба Корнелия Нинова даже имаше спор с водача на европейското си политическо семейство – ръководителя на ПЕС Сергей Станишев. През годините видни представители на Българска социалистическа партия посещаваха конгресите на путиновата партия, в това число самата Нинова. Нещо повече - през 2003 година е подписан контракт за съдействие с " Единна Русия ". А през 2016 лидерката на Българска социалистическа партия разиска с съветския военачалник Леонид Решетников кандидатурата на Румен Радев като бъдеща номинация на Българска социалистическа партия за президентския пост, както призна самият Решетников. Не с европейския водач на социалистите Станишев, а с фрагмента на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Решетников.
С оглед на всичко това днешното държание на Българска социалистическа партия не е изненада – партията още веднъж демонстрира

обвързаност към Кремъл

Следва желанието на Путин да държи в послушание съседите си – където може, да постанова силово безпристрастен статут – където не може да прегази нечий суверенитет, и да сковава евроатлантическата принадлежност на страни като България и Унгария с податливи на съветско въздействие държавни управления.

Опитът партийната политика да се опакова като народен интерес – да се показа отводът от даване на оръжие на Украйна като угриженост за България, не звучи безапелационно. Защото в случай че Украйна бъде прегазена, България също ще бъде застрашена. Но даже да не беше по този начин, над националните полезности са човешките. Обезобразените тела в Буча, мъртвите деца, изнасилените дами, разрушените църкви и домове са вик към всяка човешка съвест. Да помогнем на живите да защитят своите фамилии и своята татковина. Светът чу този вик. Какви хора и какъв народ ще сме ние, в случай че продължим снишаването? За Българска социалистическа партия очевидно тази подчиненост на полезностите е преобърната –

партийните обвързаности с Кремъл са над човешките и националните полезности

Катарзисът не се състоя. Българска социалистическа партия остана при Кремъл и своето минало. Но не и при своите корени. Иначе нямаше да не помни казаното от своя създател Димитър Благоев: „ Русофилството е жестоко политическо поверие, съзнателно култивирано измежду националните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към изменничество и национална злополука. Защото русофилите, плувайки необмислено във водите на съветската дипломация, неизбежно и съдбовно вършат от България едно сляпо и чинно оръдие в ръцете на съветската завоевателна политика на Балканите. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР