Или нестабилната политическа обстановка у нас може да го направи

...
Или нестабилната политическа обстановка у нас може да го направи
Коментари Харесай

Тревожни констатации в новия Доклад за състоянието на отбраната и...

Или нестабилната политическа конюнктура у нас може да го направи значително непотребен. Един нов министър на защитата може да го изтегли и разискване да има през есента, както се е случвало към този момент. Или честите промени в парламентарното пространство да не разрешат неговото приемане. И подобен случай е имало. Предизвикателството, обаче, си остават. В този смисъл е добре да се видят най-тревожните констатации в новия отчет. Многозначително е, че те опират най-много до хората в защитата. Модернизацията върви с по-бавни или по-бързи крачки, само че тя, явно, няма да бъде главният претекст за прекъсване наклонността на увеличение на некомплекта от персонален състав, както се твърдеше до скоро от най-високо място. Не са попълнени даже интернационалните длъжности. Но да забележим някои от тези констатации, които би трябвало да бодат очите освен на политическото и военното управление на Въоръжените сили.

 

Общият извод

 

Въпреки положените старания, некомплектът от военнослужещи продължи да нараства. Доброволният запас остава запълнен на сериозно ниски равнища. Необходимо е да се работи за повишение на мотивацията за постъпване и оставане на работа, както и да се търси нов метод при набирането на претенденти за военна работа. Наложително е да се инициира публичен спор по отношение на опциите за въвеждане на форми на наложителна военна подготовка на жителите. Разработват се законодателни промени за въвеждането на подготовка на запаса в спокойно време и на системата за несъмнено електронно връчване. Целта е провеждането на съответна на актуалните опасности и закани подготовка на запаса и доста редуциране на времето за обявяване на запасните.

 

Демографско и здравно положение

 

Независимо от подхванатите дейности, Министерството на защитата и Българската войска, изпитват все по-големи компликации по обезпечаването на нужния човешкия запас, вследствие на кумулативното въздействие на демографското положение на страната (намаляването на човешкия капитал) и здравната просвета на българските жители, водеща до влошени здравни индикатори на младежите. Резултатите от медицинските прегледи за валидност на претендентите за военна работа са показателни - близо 25% от тях са негодни за военна работа.

Липса на курсанти, т.е. на бъдещи офицери

 

Особено обезпокоителен е регистрирания спад на претенденти за образование като курсанти във ВВУ. Приемът за образователната 2023/2024 година на курсанти във ВВУ демонстрира, че единствено ВВВУ „ Г. Бенковски ” е усвоило на 100 % направените поръчки, до момента в който НВУ „ Васил Левски ” за втора поредна година отбелязва спад в признатите курсанти по отношение на направените поръчки, като през 2023 година са признати 87 курсанти, което, от своя страна, съставлява 22,66% асимилиране на декларираните 384 места. ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ”, също за втора поредна година отбелязва спад в признатите курсанти, като през 2023 година са признати 51 курсанти, което съставлява 62,96 % от декларираните 81 места.

 

Развитието на стопанската система и дислокацията на военните формирования

 

Демографски особености, водещи до диспропорционалност в поколенията и дисбаланс в структурата на популацията, като резултат на вътрешната миграция към огромните стопански развити региони на страната и емиграцията в чужбина, предлагащи по-добри вероятности за хората (по отношение работа, приходи, битово обезпечаване, обществен и културен живот), водят до понижаване на броя на евентуалните претенденти за постъпване на военна работа. Предприеманите единствено от страна на МО ограничения не могат да компенсират отрицателната наклонност за понижаване на претендентите за военна работа.

Прогнозните разноски за личен състав във Въоръжените сили за интервала 2020-2032 няма да доведат до повишение на обществения статус на военнослужещите, нито ще създадат военната работа конкурентноспособна на пазара на труда.

 

Риск пред армията за осъществяване на дилемите

 

Липсата на социална и политическа поддръжка по отношение на смяна на обществения статус на военнослужещите, забавените процеси по рационализация на армията и основаване на адекватни/съвременни условия на труд ще дефинират осъществяването на дилемите от въоръжените сили в хронична недоокомплектованост от 15 до 20%. В тези условия МО търси нов метод при набирането на претенденти за военна работа, както и социална поддръжка за въвеждане на наложителна военна подготовка на българските жители.

30-годишно закъснение в заплащането

 

Въпреки всички положени да момента старания за осъществяване на ефикасна политика по приходите на военнослужещите, равнището на възнаграждение на труда им остава неконкурентно по отношение на това в останалите браншове на стопанската система. Основното месечно заплащане за най-ниските длъжности за офицери и бойци за последните 30 години е намаляло по отношение на растежа на минималната работна заплата повече от 2 пъти при офицерите и на половина при бойците. Данните изрично удостоверяват извода, че за последните 25 година конкурентостта на военната специалност като приходи по отношение на другите браншове фрапантно понижава, което изяснява ниския интерес към работа в армията и високите равнища на неокомплектованост.

Липса на жилища, незадоволителни компенсационни суми

 

Жилищната политика се осъществяваше посредством картотекиране и настаняване на нуждаещите се военнослужещи и цивилни чиновници в свободни жилища и в общежития, благосъстоятелност на МО, както и посредством погашение на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните чиновници, които живеят при изискванията на свободно договаряне. Анализът на равнищата на наемите в другите гарнизони демонстрира, обаче, че компесационните суми са извънредно незадоволителни. Това се отразява отрицателно на желанието на военнослужещите за пренасяне в друго обитаемо място. Това въздейства негативно върху тяхното кариерно развиване и има директно отражение върху успеваемостта на системата за ръководство на човешките запаси.

 

Парите не стигат

 

Резултатите от разбора на данните за обсъждания интервал демонстрират, че макар сериозното повишаване на разноските за защита като безспорна стойност, те не покриват изцяло нужните средства за превъзмогването на казуса с огромния брой вакантни длъжности за военнослужещи, за реализацията на плановете за превъоръжаване и рационализация и за осъществяването на уговорките на страната по признатия пакет Цели за качества на НАТО.

 

Намаляват претендентите са интернационалните длъжности

 

Негативната наклонност за понижаване на броя на претендентите за заемане на интернационалните длъжности в и отвън територията на страната, в комбиниране с предстоящото нарастване на броя на квотните национални длъжности, в следствие от процесите по адаптиране на НАТО, слага МО в обстановка на справедлива неспособност за осъществяване на поетите съюзни задължения за попълване на длъжности в структурите на НАТО в и отвън територията на страната.

Анализите демонстрират, че главен отрицателен фактор, влияещ върху мотивацията на военнослужещите да аплайват за длъжности в интернационалните организации или други интернационалните начинания, е изискването, при което те и техните фамилии се командироват в чужбина. Към актуалният миг, в нормативната уредба липсва правна опция съпътстващият съпруг/съпруга на командирован военнослужещ да употребява неплатен отпуск, както и да се самоосигурява. По този метод заемането на интернационална служба е придружено с отрицателни за военнослужещия и фамилията му последствия. За превъзмогване на този проблем МО е подхванало нужните дейности за промени в съответстващата нормативна уредба.

 

Още нещо, отвън написаното в отчета

 

Наблюдават се непредизвикани изявления, които слагат под подозрение лоялността на българските военнослужещи и подкопават публичното доверие в армията. За страдание, те се вършат и от хора в защитата. При изискванията на огромен некомплект от персонален състав и пренатоварване на наличния, опитите за основаване на сходна атмосфера имат единствено отрицателен резултат. Многозначително е признанието в отчета „ Крайно отрицателно въздействие оказват и зловредните осведомителни акции, манипулиращи публичното мнение във връзка с войната на Русия против Украйна и ролята на страната и Въоръжените сили “. То подухва на мисълта за незадоволително ефикасна осведомително политика, от една страна, а от друга – за ниско доверие в думите и решенията на политиците. Очевидно е, че и в това поле има доста какво да се прави.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР