Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който

...
Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който
Коментари Харесай

Денков призова ГЕРБ да се върнат на правилния път

Или ГЕРБ ще се върне назад по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които би трябвало да се одобряват, с осъществяването на управническата стратегия, или ние през последните две седмици сме се отклонили в неверна посока, разяснява министър председателят Николай Денков на брифинг в Народното събрание на въпрос за избора на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По думите му това е залогът и по тази причина страстите са малко по-високи.   

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два правилото, уточни той. Денков означи, че персонално е виждал сигнал от Държавна организация “Национална сигурност ” към прокуратурата за това, че този човек е лобирал. Назначаването му на позиция, която е обвързвана с разпределението на осем милиарда лв. годишно е проблем и ГЕРБ, и Движение за права и свободи това го знаят, добави министър председателят. Миналата седмица министър-председателят е наредил отчетът да бъде изпратен до Росен Желязков.

Денков прикани ГЕРБ да изтеглят проф. Момчил Мавров от поста.

Беше демонстриран един метод за взимане на решения, който е безусловно недопустим и може да бъде извънредно рисков, дори съдбовен за развиването на България, в случай че бъде прибавен в идващите дни и седмици, предизвести министър-председателят, тъй като се чака да бъдат гласувани измененията в Конституцията, определен съставът на антикорупционната комисия, както и на регулатори.

Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – ние би трябвало да имаме единодушие хората, които се назначават, да бъдат допустими и за двете страни, в смисъл че няма проблеми от този вид, напомни Николай Денков. Той добави, че през вчерашния ден обаче, силово, със съдействието на „ Възраждане “, ГЕРБ и Движение за права и свободи са избрали проф. Мавров за подуправител на НЗОК.

Според премиера е значимо да бъде написан механизмът за взимане на решения сред обединенията в ръководството. В този смисъл, по неговите думи това, което се случи през вчерашния ден, е било тест. Очакваме от ГЕРБ най-накрая, откакто сме им изпратили документа през юни-юли, той да бъде подписан, настоя Денков. Той сподели, че ГЕРБ се пробва да работят на квотен принцип. Ние през цялото време сме споделили с Мария Габриел, че това няма да стане и методът да се осъществя съдействието в ръководството е лицата, които се избират, да бъдат допустими и за мен, и за нея, тъй че да знаем, че няма да има лица със съмнителна известност, акцентира министър председателят. Той добави, че през вчерашния ден това е било нарушено.

Аз съм сносно с нервите, не ме интересуват дребните заяждания, провокации, които са ежедневие, увери Денков и отхвърли да разяснява изказвания на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски от последните дни. Интересува ме дали вървим в вярната посока, добави министър председателят. По думите му, в случай че това не стане, от това държавно управление няма смисъл – него го има, тъй като има парламент. И противоположното – този парламент го има, тъй като има държавно управление, което “бута ” нещата в вярната посока и би трябвало да работи координирано с Народното събрание.
Ние сме на една ръка разстояние от Шенген, би трябвало да продължим да работим за българските жители, сподели министър-председателят.

От две седмици ГЕРБ към този момент бави приемането на разпоредбите за избор на състав на антикорупционната комисия, което е основно за битката с корупцията, заяви още Денков.

Какво значи антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме през вчерашния ден, попита той и отговори – значи да „ превъртим “ играта още веднъж и да се окаже, че хората със съмнителни качества се пробват да ръководят България. 

Следя министрите да си извършват отговорностите, да си придвижват нещата, увери още министър председателят и напомни, че е сложил изискване на вътрешния министър на Калин Стоянов да има ясни резултати от следствието по отношение на полицейското принуждение по време на митинга против Българския футболен съюз. Неофициалната информация от министър Стоянов по думите на Денков е, че има прогрес и можем да чакаме решителни резултати. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР