Икономов, Ангелкова и Крецу приветстваха решението за Банско Еврокомисарят по

...
Икономов, Ангелкова и Крецу приветстваха решението за Банско Еврокомисарят по
Коментари Харесай

Еврокомисар смята за възможен баланса между туризма и екологията в Банско


Икономов, Ангелкова и Крецу приветстваха решението за Банско

Еврокомисарят по районното развиване Карина Крецу поддържа решението на държавното управление на Бойко Борисов да се промени проектът за ръководство на парка " Пирин " по този начин, че да се разреши строителството на нови ски уреди, което се приветства от локалните, до момента в който природозащитници се заканиха да сезират Еврокомисията за нарушение на европейската екозаконодателство.

" С наслаждение разбрах, че Министерският съвет е взел решение за развиване на този прелестен район. Мисля, че е доста значимо, тъй като като комисар на районното развиване моята цел е да оказа помощ на всички райони да се развиват и да настигат по-развитите ", сподели Крецу на взаимна конференция с кмета на Банско Георги Икономов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Всички те заедно показаха поддръжката си за развиването на ски курорта, което обаче съгласно екоорганизации нарушава законите и облагодетелства концесионера на ски зоната " Юлен ".

" Радвам се за Банско. Днешното решение ще разреши на Банско да се развие. А за мен като отраслов еврокомисар е значимо районите да се развиват “, съобщи Крецу, за която стана ясно, че е на отмора в курорта. Запитана дали вижда проблеми с опазването на парка поради разширението на ски зоната, та уточни, че е от извънредно значение да има баланс сред развиване и съблюдаване на екологичните правила, както и да се резервира природата на Банско, с която той е прочут.

" Участвала съм в полемики с четирима министри от държавното управление на България във връзка с сходни проблеми, които касаят и се отнасят както за развиването на инфраструктурни обекти и за развиването на България като цяло – в това число и автомагистрала " Струма “, по този начин и за опазване на природата и околната среда “, съобщи още еврокомисарката.

Тя уточни, че курортът е прелестна дестинация и сега има доста туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и гости от Англия, Германия. " Стискам палци освен на Банско, а и на цяла България за идното председателство на Съвета на Европейски Съюз “, сподели още Корина Крецу.

От тук насетне всичко е в ръцете на локалните хора и най-много на концесионера, тъй че Банско да продължи да се развива като туристически център, съобщи на собствен ред Николина Ангелкова.

Според нея днешното решение на Министерски съвет ще подкрепи Банско да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация. Тази опция е обвързвана и с една от главните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона, уточни Ангелкова.

И тя, като екоминистъра Нено Димов по-рано денем, увери, че всяко бъдещо искане като създаване на втори кабинков въжен превоз или съпътстваща инфраструктура би трябвало да премине всички процедури по оценка, изисквани от законодателството.

Това е верният метод. Искаме паралелно с развиването на туризма да съхраним природата, съобщи Ангелкова.

Решението касае Банско, само че има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, сподели Георги Икономов. Той на собствен ред увери, че " няма да се отреже нито едно дърво повече от нужното ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР