Икономистите Абиджит Банерджи (индиец), Естер Дюфло (францизойка) и Майкъл Кремер

...
Икономистите Абиджит Банерджи (индиец), Естер Дюфло (францизойка) и Майкъл Кремер
Коментари Харесай

Съпрузи с кауза взеха Нобеловата награда за икономика

Икономистите Абиджит Банерджи (индиец), Естер Дюфло (францизойка) и Майкъл Кремер (американец) завоюваха Нобелова премия за стопански науки за 2019 година за основаване на пробен метод за облекчение на световната беднотия, оповестиха от Кралската шведска академия на науките. " Тази година лауреатите вкараха нов метод за приемане на надеждни отговори за най-хубавите способи за битка с световната беднотия ", се споделя в изказването на академията, представено от Ройтерс.

Банержи и Дюфло са двойка освен в научната работа, само че и в живота. Те са преподаватели в Масачузетския софтуерен институт, до момента в който Кремер е от Харвардския университет. Естел Дюфло е втората жена, спечелила нобеловата премията за стопанска система. Тримата учени ще си поделят поравно 9-те млн. шведски крони от наградния фонд. Всяка година 5 млн. деца умират, преди да навършат 5 години, постоянно от заболявания, които биха могли да бъдат излекувани по на ниска цена или простоват метод.

Тримата учени са развили методите си през 90-те години с работа в страни като Кения и Индия, а в този момент пробните им проучвания преобладават този раздел от икономическата просвета. Официално известна като премията на Швейцарската централна банка (Riskbank) за стопански науки в памет на индустриалния вложител и откривател на динамита Алфред Нобел, самата тя не е основана от нейния създател, а по-късно. Тази премия е основана от Riksbank през 1968 година, като нейният първи притежател е определена година по-късно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР