Икономиката вероятно ще се свие със 7.8% през 2020 г.,

...
Икономиката вероятно ще се свие със 7.8% през 2020 г.,
Коментари Харесай

УниКредит очаква 7.8% спад на БВП на България

Икономиката евентуално ще се свие със 7.8% през 2020 година, а забавянето през второто тримесечие на годината по отношение на първото ще е от порядъка на 16%. Пазарът на труда е под сериозен напън и коефициентът на безработица краткотрайно се чака да надвиши 10% тази година. Положителното е, че по редица аргументи този път възобновяване ще протече по-бързо и по-силно, в сравнение с това след рецесията през 2009 година От огромно значение е, че влизането в ERM II и Банковия съюз ще спомогне да се стабилизират упованията на по-благоприятни равнища и ще държи ниски разноските за финансиране. Това излиза наяве от новия тримесечен разбор на стопанската система на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в който са отразени от измененията в икономическата интензивност в резултат на рецесията с COVID-19.

Както "Банкеръ " към този момент писа, интернационалният валутен фонд предвижда 4% спад на Брутният вътрешен продукт на България през тази година. В същото време се планува българската стопанска система още през 2021 година да се върне към напредък - с растеж от 6 %.

Белгийската банкова и застрахователна група KBC чака сериозен срив на българската стопанска система през 2020 година. Според базовия сюжет, създаден от белгийските икономисти, спадът на стопанската система ни може да доближи 10%, а съгласно най-оптимистичната им прогноза - да се спре на 4 на 100. Най-негативните оценки на KBC, която е притежател на ОББ и на ДЗИ, демонстрират стопански спад от 12 % през годината.​ Това е и най-лошата прогноза за българската стопанска система, огласена от началото на годината, откакто икономисти от Raiffeisen Bank International предвидиха, че стопанската система ще се свие с 3.9 на 100.

Икономиката се приготвя за дълбока, само че краткотрайна криза

Прогнозата на УниКредит е направена при допускане, че ограниченията за обществено разграничаване ще бъдат разхлабени в края на май или най-късно през юни, само че огромна част от тях ще останат за нескончаем интервал от време. Негативните последствия за стопанската система ще зависят от строгостта и времетраенето на нужните за задържане разпространяването на вируса ограничения за обществено разграничаване. Въпреки че все още на правенето на тази обява има малко сигурни данни, с цел да оценим тъкмо степента на спада, пред който е изправена стопанската система, индикациите, идващи от наблюденията на бизнес трендовете, анкети извършени измежду членовете на организации на бизнеса и изключително известията за бързо възходящия брой на подадените молби за компенсации при безработица, сочат за невиждан по мащабите си двуцифрен спад на действителния Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие, се показва в прогнозата на УниКредит.

Сектори като „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Култура, спорт и развлечения “ евентуално ще бъдат доста мощно наранени. Транспортът и насочените към експорт индустриални браншове могат да претърпят забележителен спад в създадената продукция, заради спиране на веригите за доставки и спада на съвкупното търсене, провокирани от пандемията. Много браншове в услугите (най-вече тези основани на човешки контакт) са отчасти парализирани.

Разходите на семействата ще бъдат мощно наранени

След като епидемията стартира да затихва, упованията на икономическия екип на УниКредит са ограничаващите ограничения да бъдат разхлабени и творби Брутният вътрешен продукт в стопанската система да нарасне мощно през третото и четвъртото тримесечие. Въпреки това възобновяване евентуално ще протече неравномерно и с друга скорост за другите браншове.

В актуалната среда на повишена неустановеност във връзка с времетраенето на нужните ограничаващи ограничения и упованието че, въпреки и видоизменени, ще би трябвало да останат за нескончаем интервал, доста компании и семейства ще възприемат очаквателен метод към вложенията и покупките на артикули за дълготрайна приложимост. Освен това, потребителите ще заобикалят препълнените търговски центрове и ще пътуват по-малко. Възстановяването евентуално ще се изправи пред спомагателни компликации заради увеличение на фирмените банкрути, и изключително в случай че загубата на работни места доближи доста огромни пропорции, което не е част от главния макроикономически сюжет на УниКредит, само че не трябва да се изключва изцяло. Дори за компании с висока конкурентоспособност, които няма да се сблъскат със спад в съвкупното търсене и прекратени вериги за доставки, ще бъде предизвикателство да работят в такава среда.

Възстановяването евентуално ще протече доста по-бързо от това след рецесията през 2009 година

Прогнозата за спад от 7.8% на действителния Брутният вътрешен продукт за тази година значи, че рецесията, провокирана от пандемията от корона вирус, ще е по-остра от тази, отключена от световната финансова и икономическа рецесия през 2009 година Позитивното е, че този път възобновяване, наподобява, ще стартира доста по-рано и ще протече по-силно, считат специалистите на УниКредит.

Очакваме 7.0% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2021, което ако се материализира, ще помогне на стопанската система да доближи своето предкризисно равнище на Брутният вътрешен продукт в средата на 2022 година, или към година и половина откакто 2020 година е завършила. Това би бил доста по-добър резултат, в сравнение с десетилетие по-рано, когато на стопанската система бяха нужни повече от четири години, с цел да компенсира напълно загубите на Брутният вътрешен продукт, претърпени по време на рецесията от 2009 година, излиза наяве от разбора на УниКредит.

България евентуално ще регистрира по-малка загуба на приходи и работни места от доста страни в ЕС28

Икономистите на УниКредит обрисуват няколко съществени фактора, които евентуално ще създадат допустимо рецесията в България да бъде по-плитка и краткотрайна, в сравнение с в множеството европейски страни.

На първо място това е стабилната фискална позиция на страната.

Второ, сравненията с други европейски страни сочат, че българският туризъм и обвързваните с него браншове са със относително по-малък дял в стопанската система, което в актуалната обстановка е позитивно.

Трето, страната е чист вносител на енергоресурси, което в актуалната обстановка е положителен фактор, имайки поради големия спад в цените на петрола, плануван през 2020. От огромно значение също по този начин е, че българското държавно управление, с решителната поддръжка на Европейска комисия, съумя да контракти повече от 40% понижение в цената на газа, доставян от ‘’Газпром’’, което ще понижи разноските за парно и вътрешните цени на газта, тъкмо в миг, в който приходите на семействата и приходите на компаниите са сложени под мощен напън заради провокираната от пандемията криза.

Четвърто, страната към момента има доста мощен баланс сред продуктивност и разноски за труд.

И, пето и най-важно, влизането на страната във валутния механизъм ERM II и Банковия съюз, което чакаме да се случи в края на април, както беше в началото планувано, ще помогне да се усъвършенства ликвидността и да се стабилизират упованията. Това освен ще улесни компаниите от частния бранш да рефинансират отговорностите си с предстоящ падеж през тази година, само че и ще разреши на обществения бранш да удържа на ниско равнище разноските по емисията на нов дълг. Очакванията ще се стабилизират на по-благоприятно равнище, което ще ограничи загубите на приход по време на интервала на спад в икономическата интензивност и което е по-важно, ще подкрепи процеса на възобновяване, когато той стартира по-късно тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР