Икономиката на София е ориентирана предимно към Атина и Белград,

...
Икономиката на София е ориентирана предимно към Атина и Белград,
Коментари Харесай

Политологът Слави Василев пред “Труд”: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на РС Македония

Икономиката на София е насочена най-вече към Атина и Белград, а не към Скопие, споделя анализаторът
Премиерът не може да пояснява обстоятелства по различен метод

Премиерът Кирил Петков има желание да вдигне ветото на Скопие за Европейски Съюз преди районен съд Македония а да спре антибългарската акция.

Това съобщи пред “Труд” политологът Слави Василев, който беше за малко в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат. Василев добави, че това е съображение за терзание. “Аз повдигам тези терзания обществено, тъй като това е неправилно и погрешно, а е огромна вероятността Кирил Петков да вдигне ветото преди македонската страна да подсигурява за правата на жителите с българско съзнание в районен съд Македония, да се впише в тяхната конституция”, уточни Василев.

“Ако българското държавно управление пренебрегне това и вдигне ветото преди тази комплицирана процедура в македонската вътрешна политика да се реализира, това би било голям проблем”, безапелационен беше Слави Василев.

“Публичните изяви на министър-председателя са задоволителни, с цел да заключи човек, че по-скоро такава е неговата теза и планове. Това е предпочитание да се подходи прагматично към един въпрос и един проблем, който не може да има сходно решение”, счита още Слави Василев. “Притесненията, които изказванията на министър-председателя будят в мен и в други хора, са подбудени от събитието, че задълбочаваме двустранните стопански връзки, които между другото съвсем не съществуват сред София и Скопие, защото стопанската система на София е насочена най-вече към Атина и Белград, а не към Скопие”, аргументира се още Василев.

По думите му даже и да се развият ненадейно двустранни връзки, това не може да бъде за сметка на историята и няма по какъв начин едното да компенсира другото. “Няма по какъв начин София да си разреши да пренебрегне една част от своя народ, която е останала отвън граници”, сподели Василев.

“Историята не е материя, която може да се подложи на пояснение. Историята е такава, каквато е - до 1944 година сме били един народ, всички документи и обстоятелства приказват за това. Международната политика и ходът на събитията след Втората международна война са предопределили събитията в Югославия и Македония се заражда не като географско разбиране, а като етническо, което до 1944 година не е съществувало. Смятам, че тези обстоятелства не могат да бъдат тълкувани по никакъв различен метод, а позицията на Кирил Петков нюансира на това обстоятелство”, уточни още той.

Преди дни, когато президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски организира среща със неразрешената у нас ОМО Илинден, Румен Радев насочи рецензии към сътрудника си в Скопие. Но незабавно Кирил Петков съобщи, че в двете страни има сили, които не желаят РСМ да бъде в Европейски Съюз, “защото не ни мислят доброто”. “Да не се оправдаваме с непознати страни и сили. Какво е направил президентът на РСМ няма да разясня. Това зависи от министър председателите на двете държави”, сподели Петков.
Скопие чака решение от сегашната власт в София
Димитър Ковачевски: От диалозите ни се генерира положителна енергия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР