Икономиката на Съединените щати, която изпитва затруднения, в съчетание със

...
Икономиката на Съединените щати, която изпитва затруднения, в съчетание със
Коментари Харесай

БРИКС: Ще има ли нова световна финансова система, която не разчита на долара?

Икономиката на Съединените щати, която изпитва усложнения, в комбиниране със западните наказания, които постановат стопански компликации на ревизионистичните страни, подтиква търсенето на други възможности на ръководената от Съединени американски щати световна финансова система.

БРИКС неотдавна насочи покана към още шест страни да се причислят към техния блок. Сега този колектив съставлява 42% от международното население и 36% от международния БВП (БВП).

След глобите на Запада против Русия поради спора в Украйна страните от БРИКС обмислят основаването на финансова система, която да е по-малко податлива на доларови наказания. Оттогава насам в международен мащаб се усилиха напъните за отдръпване от $.

По време на визитата си в Китай през април бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се застъпи за това страните от БРИКС да работят за заменяне на щатския $ със личните си валути в интернационалната търговия.

Русия към този момент беше нараснала търговията с Китай в юани, което докара до това, че през същия месец китайският юан надмина американския $ в трансграничните транзакции в Китай. Освен това Индия също стартира да упорства интернационалната ѝ търговия да се прави в индийски рупии, а не в долари.

Страните от БРИКС разискват и евентуални способи за въвеждане на напълно нова валута. По време на 14-ата годишна среща на върха на БРИКС през 2022 година съветският президент Владимир Путин разгласи желанието за основаване на “ ” и изрази подготвеност да взе участие в търговията с нея с правилни сътрудници.

Огромният размер на американската стопанска система, въздействието на американските пазари и одобрените световни финансови практики обаче вършат заместването на $ извънредно сложна задача.

Според Bank of New York Mellon Corp. статутът на $ като международна аварийна валута надали ще се промени в близко бъдеще. Той се употребява в над 74% от цялата интернационална търговия, в съвсем 90% от валутните обмени и в съвсем 100% от покупко-продажбите с нефт.

Валути като юана са подложени на обилни операции и заради това мъчно печелят задоволително интернационално доверие, с цел да се опълчват на $. Освен това другите политически системи и геополитически цели на страните от БРИКС, в това число надълбоко вкорененото съревнование, вършат основаването на надеждна обща валута извънредно мъчно.

Дори и БРИКС да не успее да измести икономическото владичество на Съединени американски щати, нейното образуване и разширение значи възходяща решителност да подкопае позициите на Америка. Това може да проправи пътя за по-значителни антиамерикански съюзи в бъдеще.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР