Икономиката на Китай навлиза в непозната територия и това може

...
Икономиката на Китай навлиза в непозната територия и това може
Коментари Харесай

2018 бе лоша за Китай. 2019 ще бъде още по-лоша

Икономиката на Китай навлиза в непозната територия и това може да се окаже проблем за останалата част от света, написа CNN. След десетилетия на мощен напредък, китайската стопанска система се забавя.

Растежът през 2018 година ще бъде най-слабият от 1990 година насам. А 2019 година наподобява ще бъде още по-лоша. Втората най-голяма стопанска система в света усеща резултатите от комерсиалната война на фона на опитите на държавното управление да се оправи с прекомерно високите равнища на корпоративна задлъжнялост.

През този месец анализатори от Moody`s обявиха, че забавянето към момента не е пристигнало с цялостна мощ. Случващото се в Китай има значение за бизнесите и пазарите по целия свят.

Поднебесната империя е най-големият експортьор на артикули в света, като постоянно внася първични материали от редица други страни. Бързият напредък на междинната класа трансформира страна в най-големият пазар за артикули - от коли, през мобилни телефони до бира, като генерира милиарди за компании като General Motors и Apple.

" Китай се трансформира в най-големият мотор на растежа в света ", споделя Раджив Бисвас, основен икономист за района в IHS Markit.

Страховете по отношение на здравето на китайската стопанска система към този момент раздрусаха финансовите пазари. Бенчмарковият борсов показател се срина в меча територия през юни и е с 25% по-ниско от началото на годината. Вълната доближи и Съединени американски щати и Европа.

Все още остава неразбираемо тъкмо какъв брой мощно е забавянето и какво ще направи държавното управление, с цел да омекоти удара. Най-важното е по какъв начин ще се развие комерсиалната война със Съединени американски щати през 2019 година.След като вкараха мита за стотици милиарди долари, двете страни се пробват да реализират договорка до края на февруари 2019 година. Ако не съумеят, митата ще се покачат още повече.

И икономическият удар от комерсиалната война ще стане още по-силен в Китай през идващите месеци, увреждайки износа и облагата на фирмите. " Пътят към вероятно съглашение сред двете стопански суперсили най-вероятно ще е дълъг и бодлив ", считат от анализатори от Vanguard.

Важен въпрос за Китай е по какъв начин потребителите ще отговорят на несигурността. Икономическата промяна през последните десетилетия изтегли милиони от беднотия и подхрани взрив на вътрешното търсене.

" Потреблението на семействата движи структурния напредък в Китай ", счита Едмънд Го от Aberdeen Standard Investments. И то оказва помощ доста за понижаване на забавянето.

Но какъв брой дълго ще е това?

Продажбите на коли се сринаха през последните месеци, както и приходите на търговците на дребно. Нивата на задлъжнялост порастват доста в последните месеци, което може да добави към решението на семействата да харчат по-малко.

Китай най-вероятно ще се изправи пред компликациите с обичайния си метод: повишение на интензивността посредством държавни тласъци. Пекин към този момент понижи налозите, увеличи вложенията в инфраструктура и охлаби паричната политика. Анализаторите чакат още ограничения през 2019.

Но множеството сходни ограничения подкопават напъните на Пекин да се оправи с по-големите проблеми в стопанската система, в това число намаляването на дълга във финансовата система. " Правителството замрази промените и се концентрира на ограничения за напредък ", споделя Ирис Понг, икономист в ING./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР