Икономиката на еврозоната ще избегне рецесия тази зима, след като

...
Икономиката на еврозоната ще избегне рецесия тази зима, след като
Коментари Харесай

Еврозоната ще избегне рецесия тази зима

Икономиката на еврозоната ще избегне криза тази зима, откакто през четвъртото тримесечие на 2022 година регистрира растеж от 0,1%, сочат публични данни.

Цифрата е по-ниска от растежа от 0,3%, регистриран през третото тримесечие на 2022 година, само че е по-добра от прогнозите на икономистите за стесняване.

Статистическата организация на Европейския съюз също по този начин съобщи, че стопанската система на зоната на единната валута е повишена с 3,5% през 2022 година

Данните са добре пристигнали след опасенията за дълбока криза поради войната в Украйна, която отприщи неимоверно високи цени на силата и подхрани инфлацията до рекордни равнища.

По-рано през днешния ден Международният валутен фонд съобщи, че Германия, най-голямата стопанска система в Европа, и Италия ще избегнат криза тази година, защото европейският напредък се е оказал " по-устойчив от предстоящото " макар войната. Официалните данни в Германия обаче демонстрираха, че най-голямата стопанска система в Европа ненадейно се е свила в края на 2022 година, като се е свила с 0,2% през интервала октомври-декември по отношение на предходното тримесечие.

Икономиката на Италия също отстъпва през последното тримесечие на 2022 година, намалявайки с 0,1%, демонстрираха формалните данни.

Франция обаче заобикаля стесняване, откакто отбелязва растеж от 0,1% през четвъртото тримесечие, като втората по величина стопанска система в еврозоната се уголемява с 2,6 % през 2022 година

Статистическата организация на Европейския съюз съобщи, че стопанската система на зоната с единна валута е повишена с 3,5% през 2022 година - повече от тази на Китай с 3,0% и на Съединени американски щати с 2,1%.

Цифрата за еврозоната е по-добра от прогнозата на Европейската комисия от ноември за 3,2 %.

Икономиката на 27-те страни от Европейски Съюз като цяло, в това число страните, употребяващи еврото, нараства с 3,6 % през 2022 година

В края на предходната година Европейски Съюз беше надъхан по-неблагоприятно за стопанската система на еврозоната, само че този месец комисарят по стопанската система на блока Паоло Джентилони беше по-оптимистично надъхан.

" Има късмет да избегнем дълбока криза и да навлезем в по-ограничено, плитко стесняване ", съобщи Джентилони преди две седмици.

МВФ предвижда, че през 2023 година зоната на единната валута на Европейски Съюз ще нарасне с 0,7%. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР