Икономиката на еврозоната през 2024 г. стагнира заради забавянето в

...
Икономиката на еврозоната през 2024 г. стагнира заради забавянето в
Коментари Харесай

Еврозоната стагнира заради слабостта на Германия

Икономиката на еврозоната през 2024 година стагнира поради забавянето в нейния мотор – най-голямата стопанска система в Европа – Германия. Това демонстрират формалните данни за миналата година на европейската статистическа работа Евростат.

20-те страни, които споделят еврото, едвам заобиколиха цялостна криза през последното тримесечие на предходната година, макар че най-големият им търговски сътрудник – Съединени американски щати – означи впечатляващо бърз напредък.

Лошото показване на еврозоната се дължи най-много на слабостта на Германия, която видя бизнес модела си – учреден на евтина сила от Русия и интензивна двупосочна търговия с Китай – преобърнат от геополитически събития.

Най-голямата стопанска система в еврозоната се сви с 0.3% през последните три месеца на 2023 година, до момента в който в Блока като цяло продукцията остана без смяна, подкрепена от агресия в Испания и Италия, демонстрираха експресните данни на Евростат.



Това бележи шестото следващо тримесечие на никакъв или дребен напредък. Икономистите чакат повече от същото през идващите месеци.

Перспективите за 2024 година не престават да бъдат предизвикателни на фона на неувереното търсене и възходящото геополитическо напрежение “, сподели Диего Искаро, началник на европейската стопанска система в S&P Global Market Intelligence. „ Смятаме, че интензивността в еврозоната ще остане на практика в застой през първата половина на 2024 година “

Всичко това е в внезапен контрастност със Съединени американски щати.

Докато и двете стопански системи бяха подложени на непрекъсната „ диета “ от покачвания на лихвените проценти от техните централни банки в отговор на скока на инфлацията, Съединените щати подцениха ужасните прогнози за криза и набъбнаха с 2,5% предходната година.

Евростат не даде годишна цифра за еврозоната като цяло с отчета, който предстои на смяна, изключително заради вероятни проверки на продукцията в Ирландия, само че това евентуално ще бъде малко над нулата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР