Икономиката на еврозоната може да изпадне в рецесия по-късно тази

...
Икономиката на еврозоната може да изпадне в рецесия по-късно тази
Коментари Харесай

Ето на къде отива икономиката на еврозоната през тази година

Икономиката на еврозоната може да изпадне в криза по-късно тази година. Според публични данни производството леко се е свило през третото тримесечие. Брутният вътрешен артикул в страните членки на еврозоната, е понижен с 0,1% през третото тримесечие, спрямо предходните три месеца, съгласно Евростат. Брутният вътрешен продукт беше в застой през последните три месеца на 2022 година и първото тримесечие на тази година.

„ Ръстът е едвам 0,1% през миналата година и най-актуалните бизнес изследвания сочат понижаване на интензивността при започване на четвъртото тримесечие “, разяснява Джак Алън-Рейнолдс, заместник-главен икономист за еврозоната в Capital Economics, представен от CNN.

Инфлацията продължава да понижава

Нещо по-положително е, че инфлацията продължава да се забавя през този месец, падайки под 3% за първи път от повече от две години. Потребителските цени в еврозоната са се повишили с 2,9% през октомври спрямо миналата година. Базисната инфлация се намали до 4,2% от 4,5% през септември.

ЕЦБ резервира лихвените проценти непроменени предходната седмица, което постави завършек на серията от 10 поредни покачвания на лихвите. Инерцията на стопанската система на еврозоната беше наранена от голямото нарастване на цените на силата, провокирано от войната в Украйна през февруари 2022 година Германия усети цялостната мощ на въздействието, заради своя голям индустриален бранш и взаимозависимост от съветския газ по това време. Увеличенията на лихвените проценти в допълнение натовариха потребителите и бизнеса.

Дори в случай че районът избегне рецесията, икономистите споделят, че за възобновяване към момента е рано. Може да се каже, че формалните данни за Брутният вътрешен продукт на Германия и Франция поддържат това мнение.

Брутният вътрешен продукт на Франция набъбна единствено с 0,1% през третото тримесечие спрямо предходните три месец – тогава надмина упованията на икономистите за напредък с 0,6%. Междувременно производството в Германия леко се сви през третото тримесечие.

Икономиката на Испания продължи да пораства, само че с по-бавни темпове, в сравнение с през предходното тримесечие, до момента в който Италия стагнира.

Брутният вътрешен продукт на Ирландия се срина с 1,8%, което способства за свиването на еврозоната.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР