Икономиката на ЕС непрекъснато губи значително количество потенциални вторични суровини,

...
Икономиката на ЕС непрекъснато губи значително количество потенциални вторични суровини,
Коментари Харесай

Българската стопанска камара - партньор по проект SWAN

Икономиката на Европейски Съюз непрестанно губи доста количество евентуални вторични първични материали, които се намират в потоците от боклуци. Само стеснен дял от битовите боклуци, генерирани в Съюза, се рециклират, а останалите се депонират или изгарят. Превръщането на отпадъците в запас е основна част от повишението на успеваемостта на ресурсите и затварянето на цикъла в кръговата стопанска система. В района на Балканите спомагателното предизвикателство е неналичието на национални или районни тактики за дейно ръководство на отпадъците, които годишно се генерират от битови боклуци, основно от семейства, само че също по този начин и от други източници като търговски обекти, офиси и обществени институции.

През 2017 година Програма „ Балкани – Средиземно море “ 2014-2020 финансира план SWAN, който има за цел основаване на новаторска екосистема Balkan Med със свободен достъп за всички заинтригувани страни, които ще развиват на локално равнище и ще ръководят транснационални вериги за потребление на отпадъците. Програмата се финансира от Европейския районен фонд за развиване и националните бюджети на участващите страни. Българска стопанска камара е единствения сътрудник от България, който взе участие в плана.         

Досега в  рамките на плана са извършени три годишни срещи, на които сътрудниците разискаха своите резултати, проекти, визия и упования от реализацията на плана и както и въпроси, свързани с напредъка и планирането на идващите стъпки.

Основните аспекти на проекта  бяха показани на 6-тата интернационална конференция за стабилно ръководство на твърдите битови боклуци, която се организира на остров Наксос на 13-16 юни 2018 година, като се подчертава върху изгодите, които могат да бъдат реализирани посредством неговото използване. Седемте колегата бяха показани от водещия сътрудник, който акцентира техните старания да се сътвори интегрирана цифрова и индустриална екосистема, която ще се развива на локално равнище и ще ръководи транснационалните вериги за основаване на стойност за повторна приложимост на твърди боклуци.

През юни 2018 година планът беше показан на събитието „ Да печелим от боклуци “ и провокира сериозен интерес в участниците в  обособените панели. Бяха показани идните изследвания за формираните боклуци и опциите за тяхното преработване измежду индустрията  и общините в страната, опциите за индустриална симбиоза и други подходи за осъществяване на кръгово ползване, както и опциите в международната процедура.    

През септември 2018 година,  беше показан първият артикул на план SWAN  – Функционален и механически дизайн и насоки за използване на прототипа на платформата.

Огромен интерес провокираха извършените по-късно през 2019 година осведомителни дни по плана.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР