Икономиката на България ще се развива с по-слаб ръст от

...
Икономиката на България ще се развива с по-слаб ръст от
Коментари Харесай

Прогноза: БГ икономиката ще расте по-бавно от световната

Икономиката на България ще се развива с по-слаб растеж от световния, като през 2021 година ще нарасне с 3,5%, а през 2022 година – с 3,8%. Очакваният растеж на световната стопанска система е с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година. Това е прогнозата на застрахователя на търговски заеми Euler Hermes. За Еврозоната очертаващите се вероятности са 5% нарастване за 2021 и 4,2% за 2022 година.

Несигурността за икономическото развиване специалистите обвързват с няколко фактора. Много съществено въздействие оказва спирането на веригите за доставка, което изненада света в изискванията на ненадейно бърз напредък след COVID-19. Възстановяването им съгласно специалистите ще се случи чак през 2023 година.

Допълнителни стопански безредици се чакат и с поетапното или изцяло отпадане на държавни политики за поддръжка на бизнеса и хората в интервала на COVID-19 рецесията. Според отчета и все още стопанските системи на разрастващите се страни се оказват по-уязвими и в неспособност да наваксат изоставането. Основна причина за това съгласно специалистите на Euler Hermes са забавянето във имунизацията на популацията и по-малките запаси за гъвкави политики в поддръжка на локалните стопански системи.

Докладът на Euler Hermes предизвестява и за продължаващ растеж на инфлацията, като за 2021 година тя се чака да доближи 2,2% в еврозоната и 4,1% в Съединени американски щати. Въпреки че през 2022 година специалистите чакат закъснение на наклонността, тя ще остане възходяща, а в избрани браншове се чака да е доста по-висока от междинното. Сред тях са производството на коли, строителните материали, както и търговията на дребно и логистичните и складови услуги.

Заради усложненията в доставките и проблемите на пазара на работна ръка производствата ще продължат да срещат усложнения, което ще забави в известна степен растежа на световната търговия във връзка с размерите. Актуализираната прогноза на Euler Hermes e за нарастване от 8% и 6% като размер надлежно за 2021 и 2022 година. Очакваният растеж като стойност обаче е 16,9% и 8%. Според експертите финансовите пазари значително са ваксинирани против отрицателните резултати на ненадейно бързия напредък след COVID-19 рецесията и по тази причина упованията там са за устойчиво развиване и през идната година, написа investor.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР