Икономическото въздействие от спада в след появата на пандемията може

...
Икономическото въздействие от спада в след появата на пандемията може
Коментари Харесай

ООН: Загубите от спада в туризма по света могат да достигнат 4 трилиона долара

Икономическото влияние от спада в след появяването на пандемията може да доближи 4 трилиона $, се споделя в отчет на Организация на обединените нации.

Съвместният отчет на Световната туристическа организация на Организация на обединените нации (UNWTO) и Конференцията по търговия и развиване (UNCTAD) откри, че неналичието на необятно публикувана имунизация в разрастващите се страни води до възходящи стопански загуби, добавя БГНЕС.

Избухването на пандемията от ковид докара до съвсем прекъсване на интернационалните въздушни пътувания през по-голямата част от предходната година, защото доста страни отхвърлиха да разрешат несъществени пътувания. Това проби дупка от $2,4 трилиона в туризма и обвързваните с него браншове предходната година и отчетът предизвестява, че сходна загуба може да се случи и тази година според от разпространяването на имунизациите за Covid-19.

Спадът в туристическия бранш, породен от пандемията от , може да докара до обстоятелството през 2021 година световният Брутният вътрешен продукт да спадне от 1,7 на 2,4 трилиона $, което, прибавяйки се към предходните индикатори за 2020 г ще докара до общи загуби от към 4 трилиона $. Тази прогноза се съдържа в отчета на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD), оповестен в Женева.

„ Очаква се възобновление в интернационалния туризъм през втората половина на тази година, само че съгласно отчета на UNCTAD, през 2021 година към момента се чакат загуби от 1,7 до 2,4 трилиона $ спрямо 2019 година “, обявиха специалистите.
 Гърция улеснява трафика на туристи от България Гърция улеснява трафика на туристи от България
Гръцкият министър на туризма даде обещание повече пътни входни точки за туристите, съобщи БГНЕС. Гръцките управляващи работят, с цел да подсигуряват, че...

Авторите на отчета обръщат внимание на забележителното влияние на всеобщата имунизация върху туристическия бранш. В страни с висок ритъм на имунизация икономическите загуби няма да бъдат толкоз високи, колкото в страни, където имунизацията е мудна или едвам почнала. С неравномерни равнища на имунизация - с някои страни, ваксинирали по-малко от един % от популацията си, до момента в който други надхвърлили 60% - икономическите вреди са съсредоточени в страните с невисок % на имунизация.

Докладът установи, че " асиметричното използване на ваксини усилва икономическия удар, който туризмът е претърпял в разрастващите се страни, защото те могат да съставляват до 60 % от загубите в световния Брутният вътрешен продукт. " Той отбелязва, че към този момент е претърпян най-големия спад в туристическите пристигания през предходната година, оценявайки го на сред 60% и 80%.

Въпреки че секторът на туризма се чака да се възвърне по-бързо в страни с високи равнища на имунизация, като Съединени американски щати, UNWTO не чака интернационалният туризъм да се върне на предпандемични равнища най-рано до 2023 година.

Очаква се спадът на интернационалния туризъм с 63-75 % през тази година от равнищата за 2019 година, планувани от UNCTAD, да докара до загуба на икономическа интензивност сред 1,7 и 2,4 трилиона $.

Докладът съдържа вероятни сюжети за развиване на обстановката. При най-песимистичния сюжет тази година интернационалните пътувания ще спаднат със 75%. В този случай туристическият бранш ще загуби $948 милиарда, а световният Брутният вътрешен продукт ще претърпи обща загуба от $2,4 трилиона. Вторият сюжет се основава на почти 63% понижение на интернационалните туристически пътувания. Третият допуска, че ще има 75% по-малко визити в страни с ниско равнище на имунизация против ковид, а в страни, в които забележителна част от популацията е имунизирано, туристическият поток ще намалее с 37%. Според втория сюжет загубата на международния Брутният вътрешен продукт се предвижда на 1,7 трилиона $, а съгласно третия - 1,8 трилиона.
 Сдружение Туризъм: Сезонът отиде на кино Сдружение " Туризъм ": Сезонът отиде на кино
„ Нищо не чакаме от този министър, по-скоро чакаме от нов кабинет с ясна визия за туризма. Сезонът към този момент отиде на кино. “...

„ Очаква се туристическият бранш да се възвърне по-бързо в страни с висок % на имунизация, като Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединени американски щати “, споделят специалисти.

В отчета се показват рестриктивните мерки за пътешестване, бавното ограничение на вируса, ниското доверие от страна на пътуващите и неприятната икономическа среда като съществени бариери пред развиването на промишлеността.

„ Светът се нуждае от световни старания за имунизация, които да защитят служащите, да смекчат отрицателните обществени въздействия и да доведат до стратегически решения за туризма, учредени на евентуални структурни промени “, съобщи и.д. генералният секретар на UNCTAD Изабел Дюран.

През 2020 година директните и непреки загуби на световния Брутният вътрешен продукт заради забавянето на интернационалния туризъм възлизат на, съгласно UNCTAD, 2,4 трилиона $. За 12 месеца броят на интернационалните туристически пътувания е намалял с 1 милиард, или 73%. Особено тежко са наранени разрастващите се страни, където потокът от туристи е намалял с към 60-80%. Най-големи загуби са понесли Североизточна и Югоизточна Азия, както и Океания, Северна Африка и Южна Азия. В същото време спадът в туризма е засегнал в по-малка степен Северна Америка, Западна Европа и Карибите.

" Туризмът е избавителен пояс за милиони и напредването на имунизацията за отбрана на общностите и подкрепяне на безвредното рестартиране на туризма е от решаващо значение за възобновяване на работни места и генерирането на по този начин нужните запаси ", съобщи генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили., Агенция Франс Прес, ТАСС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР