Икономическото отваряне на Китай може да стимулира глобалния растеж, но

...
Икономическото отваряне на Китай може да стимулира глобалния растеж, но
Коментари Харесай

Отварянето на Китай може да подхрани инфлацията в цял свят

Икономическото отваряне на Китай може да подтиква световния напредък, само че бизнес водачите и политиците, участващия на Световния стопански конгрес в Давос тази седмица, показаха известни терзания по отношение на евентуалното му инфлационно влияние, предава CNBC.

Решението на Китай още веднъж да приветства туристите, както и да улесни китайците при пътуванията в чужбина, е една от най-обсъжданите тематики на срещата в Давос. Като цяло това се счита за едно от най-важните стопански събития през 2023 година и бизнес общността е видимо разчувствана от сключването на нови покупко-продажби с втората по величина стопанска система в света. От друга страна обаче, има опасения какво ще значи това за инфлацията и разноските за живот.

Ако търсенето на други артикули от Китай стартира да се покачва и това сътвори по-голям напън върху цените на стоките, като да вземем за пример природния газ, това е огромен проблем в Европа “, съобщи Рагурам Раджан, който е някогашен гуверньор на Централната банка на Индия.

По димите му, в случай че търсенето на синьо гориво в Китай се усили - тъй като фабриките и техните семейства изискват повече електрическа енергия - това ще окаже напън върху Европа, тъй като те се конкурират на едни и същи пазари за полутечен природен газ.

Така че отварянето на Китай е добра вест като цяло, само че евентуалното инфлационно влияние, може да има известно отрицателно въздействие “, сподели още той.

Международната организация по енергетика предизвести, че европейските компании евентуално ще се сблъскат с по-високи разноски за природен газ тази година, защото ще има по-голяма конкуренция за суровината. Инфлацията е едно от най-големите провокации за европейските жители през миналата година, което се дължи най-много на по-скъпата сила.

Мисля, че отварянето на Китай ще усили потреблението на световна сила и може да аргументи известна инфлация “, съобщи Сатиш Шанкар, ръководещ сътрудник за APAC в консултантската компания Bain & Company, говорейки на панел в Давос.

Феликс Сътер, президент на Швейцарско-китайската комерсиална камара, сподели на същия панел, че китайските енергийни потребности от първични материали ще се конкурират с европейските и световните, тъй че въпреки сега да има закъснение на инфлацията, върху нея още веднъж ще има напън през третото тримесечие.

Някои икономисти предизвестиха, че в случай че тези прогнози се осъществен, на Федералният запас на Съединени американски щати може да му се наложи да продължи да покачва лихвите.

„ Според нас по-силен Китай усилва възможностите за твърдоглав Фед “, безапелационен бе Тавис Маккорт, институционален финансов пълководец в Raymond James.
Фед дава сигнал за ново огромно повдигане на лихвата
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКитай напредък инфлация Давос ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 Отварянето на Китай може да подхрани инфлацията в целия свят Политика 2270 Нинова: Отиваме на избори Инфраструктура 416 Модернизацията на жп сектора Петърч – Драгоман започва Индустрии 428 „ Перфектна стихия “ удaри смарт телефон пазара, само че по-дълбокият проблем е различен Имоти 22944 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 16037 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6072 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 5040 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новини12:40 Политика 24 Нинова: Отиваме на избориОще от Бюджет и финансиВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР