Икономическият министър Емил Караниколов дойде в Народното събрание да се

...
Икономическият министър Емил Караниколов дойде в Народното събрание да се
Коментари Харесай

Трима министри обясняват на депутатите ситуацията в Бургаско

Икономическият министър Емил Караниколов пристигна в Народното събрание да се регистрира за наводненията.

Липса на техническа документи, ерозия и затлачвания на преливниците са главните нарушаванията по язовирите. У нас има 2 005 язовира с неизправности , стана ясно от доклада му.

374 акта за административно нарушаване са издадени там, където предписанията не са изпълнени. Враца, Бургас, Хасково и Благоевград са областите с най-калпави язовири.
Над 3 000 язовира са тествани от началото на годината. " Липсват финансови средства в общините за поддръжката на язовирите ", изясни Караниколов и добави, че всички язовири, които при последните дъждове се оказаха проблематични, са с наставления за разчистване на храстите. Стана ясно и че са изпратени спомагателни чиновници в потърпевшите общини.

В Бургас седем язовири са с нарушени стени, само че няма заплаха да прелеят , изясни още Караниколов. Два язовира преливат в Камено, само че никой от преливащите язовири обаче не е причина за жертвите , регистрира икономическият министър.
Язовирите са прелели поради проливните дъждове от последните два дни.

 Инфраструктурата в наводнените общини е в трагично положение
Инфраструктурата в наводнените общини е в трагично положение

Няма екологична злополука в Бургас съгласно Нанков

Малко след Караниколов и екоминистърът Нено Димов също се регистрира. Той разяснява, че Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките е предизвестил за изобилните превалявания . Издадено е и предизвестие за мощния вятър. Басейнова дирекция - Бургас е издала наставления за разчистване на речните корита. " Най-сериозният проблем е с депото за твърди битови боклуци в Бургас ", сподели още Димов. Депото трябвало да се укрепи. В събота Нено Димов още веднъж отива на място в региона, с цел да се търси решение къде да се депонира боклукът.

 Обилните дъждове отговорни за тежката обстановка в Бургаско
Обилните дъждове отговорни за тежката обстановка в Бургаско

Предстои инспекция дали е имало неконтролируемо изпускане от язовирите

И Министерство на вътрешните работи шефът застана пред депутатите.

Валентин Радев изясни, че пет екипа са изпратени незабавно на бедстващите места. В помощ на хората са се присъединили 64 пожарникари и над 100 жандармеристи . Мобилизирани са сили от други структури. Още в първите часове потърпевшите региони са облетени със аероплан. Издадени са наставления към общините, където се чакаха превалявания. Проверени са и регионите със свлачища.

Министерство на вътрешните работи шефът разясни и пътната конюнктура сега: отваря се пътя Бургас-Средец, работи се и по другите затворени пътища.

" Няма повече жертви от тези, за които се знаеше. Държавата е подала сигнал в прокуратурата за повода за бедствието в Бургаско ", разгласи Радев.
Според него повода са дъждовете, невиждани досега. Министерство на вътрешните работи продължава да оказва помощ с всички сили, увери силовият министър.

 Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас Обновена
Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас

Ден на печал в община Камено

Припомняме, трима души починаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 против 24 октомври. Най-тежко беше ситуацията в община Камено, където беше оповестено и бедствено състояние . По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени . Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински здания.

БЧК към този момент провежда национална акция за подкрепяне на бедстващите хора след наводненията в Бургас.
Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възобновяване на вредите в домовете на засегнатите от стихията, за обезпечаване на консумативи и материали за хората в рецесия.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР