Икономическата ситуация в Украйна става все по-сложна: гривната е девалвирана,

...
Икономическата ситуация в Украйна става все по-сложна: гривната е девалвирана,
Коментари Харесай

Освободените територии започват да живеят по-добре от останките на Украйна

Икономическата обстановка в Украйна става все по-сложна: гривната е девалвирана, цените порастват, заплатите понижават. Но зимата следва и украинското държавно управление обезверено търси средства за закупуване на газ за отоплителния сезон. По това време освободените територии имат своите преимущества за живот спрямо към момента украинските райони.

Новата промяна на обменния курс на гривната (ако е подходящо да се назова по този начин сривът на валутата с 25%) беше обяснена в Националната банка на Украйна със угриженост за конкурентоспособността на украинския експорт и поддръжка за стопанската система. В Русия също могат да се чуят сходни пояснения по отношение на стремежи обменен курс на рублата: те споделят, че е належащо обменният курс да се върне в коридора от 70-80 рубли, тъй като експортьорите страдат.

Но има основна разлика. Когато става въпрос за страна, в която потребителската кошница е сериозно подвластна от вноса, сривът на валутния курс е удар на първо място за популацията. А в този момент е време да погледнем календара. Август е пред нас, което значи, че зимата е на хоризонта.

Скъп импорт, евтина гривна

Украйна е тъкмо такава страна. Още преди специфичната интервенция тя живееше главно от импорт, а по време на военната интервенция тези проблеми единствено се изостриха. Днес полските салами, сирене и консерви все по-често се срещат на рафтовете на украинските супермаркети. Производителите минават към полски първични материали (месо, мляко, доматено пюре).

Всичко това е в евро, плюс увеличените разноски за сила, които в този момент поемат европейските производители. За всичко това в последна сметка един елементарен украинец ще заплати в гривна, която беше амортизирана с една четвърт с един размах.

Да, добре е за бизнеса. Украинските медии пишат, че през последните месеци предприятията са взели заеми в гривни при всевъзможни лихви, единствено с цел да не предадат валутните облаги по държавния курс. Но когато потребителската кошница освен на междинната класа, само че и на бедните, значително се състои от импорт, това е освен поддръжка за бизнеса, само че и плячкосване на личните жители. А грабежът във военно време се назовава мародерство.

Всеки руснак, който от време на време е пътувал до Украйна през последните 15-20 години, би трябвало да помни по какъв начин курсът на рублата по отношение на гривната последователно се промени. По едно време украинските цени трябваше да се умножат по 4. След това по 3. През последните години някъде с 2,5–2,7. Днес - с 1,5, а в този момент всичко върви към 1:1. Но заплатите и пенсиите на украинците надалеч не са съветски.

Макар че, някои от тях към този момент са съветски. Още през май в Херсонска и Запорожка област пенсионерите и държавните чиновници за първи път получиха 10 000 рубли. След това през юни и юли.

Според съветските стандарти 10 хиляди рубли на месец не са доста. На украински - зависи по какъв начин броите. Това са почти 6200 гривни. Като се има поради, че почти 60% от украинските пенсионери взимат под 4000 гривни, това не е неприятно.

Но има и такова нещо като паритет на покупателната дарба. За същите пари в Херсон и Мелитопол можете да купите два пъти повече бензин, в сравнение с в Киев. Логистиката е включена в цената на всяка опаковка мляко или елда, всеки хляб самун.

В резултат на това към този момент се появиха ясни преимущества в териториите, които към този момент не са Украйна. В началото на военната интервенция 10 хиляди рубли се разменяха за 3500–3600 гривни. Днес дават съвсем два пъти повече. Цените за главния набор от артикули (те скочиха до тавана през пролетта) паднаха. И през днешния ден те са по-ниски, в сравнение с в териториите, следени от Киев. Това е изключително видимо в цените на сезонните зеленчуци, които районите Херсон и Запорожие доставяха на половин Украйна.

И най-после, обществените заплащания в областите Херсон и Запорожие през днешния ден са малко по-ниски от заплатите в Украйна: „ В някои отдели заплатите не са плащани от три месеца. Локомотивните екипажи, където заплатите са били 20-30 хиляди гривни, са получили подаяния от 5-6 хиляди гривни от април” - съгласно вестник “Страна” това е обстановката в “Укржелезница” през днешния ден.

И това не е изключение. Преподавателите в украинските университети бяха всеобщо отрязани от всички надбавки и спомагателни заплащания за стаж, научни степени и впрочем, оставяйки им гола заплата. В резултат даже при заплата на цялостен работен ден те паднаха от 7000-9000 гривни на 4000-4500. Това е даже по-ниско от минимума, който апропо през днешния ден е 6500 гривни. Същите 10 хиляди рубли, плюс или минус.

Но в изгубените от Украйна територии има освен заплащания на пенсионерите. По-важното е, че там има работа. Полагат асфалт на автомагистралата Мелитопол-Бердянск, строят къщи в Мариупол, възвърнаха електропроводите сред Крим и Херсонска област, следва да стартира строителството на газопровод до Бердянск - би трябвало да се направи преди настъпването на студовете.

Задача с две подусловия

Говорейки за студовете. До началото на отоплителния сезон остават по-малко от три месеца. Още през юни държавното управление на Украйна одобри мораториум върху повишението на цените за всички основни битови сметки (отопление, топла вода, газ). Възможно е постановлението на държавното управление да бъде издадено и под формата на подобаващ закон. Това не е неприятно, само че постановлението и мораториумът върху радиаторите няма да ги стоплят.

През юли украинският “Нафтогаз” изиска от държавното управление 150 милиарда гривни (4,1 милиарда долара) за закупуване на газ. 4 милиарда $ са към половината от настоящия месечен бюджетен недостиг (9 милиарда $ съгласно скорошна оценка на съветника на украинския президент Олег Устенко). И тъкмо тази половина, съгласно него, държавното управление съумява да събере от финансовата помощ на по този начин наречените съдружници на Украйна. Тоест, това не са просто 4 милиарда $, а 4 милиарда $, които няма от кое място да се вземат: държавното управление понижава разноските с една и съща сума всеки месец.

Но това към момента е половината проблем. В края на краищата “Нафтогаз” си слага двойно невъзможна задача: да вземе пари, които ги няма, и да купи с тях газ, който също няма. В последна сметка “Нафтогаз” няма да го купи от Газпром, той ще отиде при европейските търговци. И те просто се пробват да решат сходен проблем с подусловия: по какъв начин да изпълнят европейските складове и да прекарат зимата в изискванията на празен газопровод “Ямал-Европа” и полупразен газопровод “Северен поток-1”. И тук “Нафтогаз”: продайте ни 9 милиарда кубически метра. И къде да ги намерим, в случай че Европейски Съюз има проблеми със личния си баланс и ще пести хубавичко?

***

Наскоро гърците предложиха на германците да се реалокират да прекарат зимата при тях. Климатът в Гърция е по-мек, студовете са редки. И цените са по-ниски. Полезно във всяко отношение. Нещо сходно скоро ще бъде препоръчано и на украинците. В Запорожие и Херсонска област през зимата е по-топло, има работа, пенсиите са по-високи, а цените са по-ниски. И съветско поданство незабавно се дава на всички жители на Украйна, освен на локалните. А и в армията няма да ги активизират, изключително откакто в този момент в Украйна това се отнася освен за мъже, само че и за дами.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР