Икономическата активност в еврозоната се забави през януари до 11-месечно

...
Икономическата активност в еврозоната се забави през януари до 11-месечно
Коментари Харесай

Забавяне на бизнес активността в еврозоната през януари до 11-месечно дъно заради Омикрон



Икономическата интензивност в еврозоната се забави през януари до 11-месечно дъно, защото вълната с коронавирусния вид Омикрон наложи въвеждането на нови ограничаващи ограничения, които засегнаха най-сериозно преобладаващата сфера на услугите.

Това сочат предварителни данни от изследването, оповестено от компанията IHS Markit.

Общият PMI показател, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, спадна през януари до 52,4 пункта от 53,3 пункта през декември. Въпреки че показателят продължава да се задържа на положителна територия (над значимото равнище от 50 пункт), това е неговото най-ниско равнище от февруари 2021 година

Поредното утежняване се дължи на спад на PMI показател в областта на услугите до 9-месечно дъно от 51,2 по отношение на 53,1 пункта през последния месец на 2021 година

" Вълната на Омикрон докара при започване на годината до още един внезапен спад в разноските за доста, ориентирани към потребителите услуги, като туризма, пътуванията и разноски за забавление и отдих бяха изключително мощно наранени ", означи Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

Заради коронавирусния вид Омикрон, който се популяризира в цяла Европа, държавните управления насърчиха европейските жители да останат у дома и да заобикалят общуването или срещите в групи.

Тъй като редица хора си остават у дома, растежът при търсенето на услуги съвсем пресъхна. Индексът на новите поръчки в областта на услугите спадна през януари до 50,8 от 52,5 пункта, - най-ниско равнище от април 2021 година, като това е реалност тъкмо преди елементи от стопанската система да се отворят още веднъж след известно разхлабване на противоепидемичните ограничения.

Негативно въздействие върху икономическата интензивност оказва и продължаващото мощно повишаване на цените. Общият PMI ценови показател доближи още веднъж ноемврийския си връх, откакто месец по-рано европейската инфлация доближи рекордни равнища, което евентуално ще ускори напън върху Европейската централна банка за стягане на политиката (за повишение на лихвите).

За разлика от бранша на услугите индустрията продължава да бъде по-слабо отрицателно наранена от новата Covid вълна, като промишленият PMI показател на еврозоната даже се увеличи през януари до 5-месечен връх от 59,0 пункта по отношение на 58,0 пункта месец по-рано. Само индустриалният показател скочи до 55,8 от 53,8 пункт, като в това време има скок и на показателя на заетостта от 55,3 пункта през декември до 57,5 пункта през януари (най-високо равнище от юли 2021 г.), защото поради мощно търсене, предприятията се наложи да усилят по-агресивно броя на чиновниците си.

Индексът PMI на предстоящото в бъдеще произвеждане пък набъбна едва до 66,8 от 66,7 пункта - първо покачване от началото на коронавирусната вълна на Омикрон.

" Докато вълната на Омикрон навреди на бизнес вероятностите в бранша на услугите, въздействието до момента наподобява по-малко съществено от предходните талази. Междувременно има усъвършенстване на бизнес вероятности ", означи Крис Уилямсън.

Според последно изследване на организация Ройтерс, близо две трети от интервюираните икономисти показват, че разновидността Омикрон ще има по-умерено отрицателно икономическо влияние в сравнение с разновидността Делта, както и че бизнес оптимизъм се усъвършенства поради продължаващата стратегия за имунизация против Covid-19 в района.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР