Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на

...
Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на
Коментари Харесай

Бачковският манастир готов за Литийното шествие утре frognews.bg

Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото учредяване и постоянно е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и гости. 

 

Във втория ден на Възкресение Христово тя се изкарва и повежда по този начин нареченото литийно шествие - поклонническия път към местността “Кувията ” - поход по стеснен и стръмен път от към 5 км, който стартира от Бачковския манастир.

 

Според преданията точно в местността “Кувията ”, високо в планината, светинята е била открита от две овчарчета преди повече от четири века. Смята се, че светинята е била скрита в пещера, с цел да я запазят от набезите на османците. След това е оставена в манастира, само че още веднъж изчезва. Като знамение по-късно още веднъж в открита в местността.

След като литийното шествие дойде по обяд на мястото, където е открита иконата, ще бъде отслужена литургия, ще бъде даден и курбан за здраве.

 

Литийното шествие е най-старият църковен обред у нас. Традицията се съблюдава близо 400 години. Вярва се, че на този ден чудотворна мощ на иконата е най-голяма.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР