Икона, изобразяваща среща на съветския диктатор Йосиф Сталин с руска

...
Икона, изобразяваща среща на съветския диктатор Йосиф Сталин с руска
Коментари Харесай

Най-голямата грузинска църква премахна икона на Сталин

Икона, изобразяваща среща на руския деспот Йосиф Сталин с съветска православна светица, беше отстранена от най-голямата черква в Грузия.

Грузинската православна черква разгласи, че иконата е била свалена, с цел да бъде изменена, защото е имало незадоволителни доказателства, че " двамата в миналото са се срещали ", заяви Би Би Си.

Изобразяването на Йосиф Сталин в църквата провокира публичен отзив и иконата неотдавна беше напръскана със синя багра в символ на митинг от деятел. Ръководителите на църквата и ръководещата партия осъдиха действието.

Патриаршията сподели в изказване предходната седмица, че иконите би трябвало да изобразяват " същински истории " и че изображението на Сталин би трябвало да бъде променено.

„ Призоваваме донорите на иконата да създадат съответните промени в изображението; в противоположен случай ние ще го създадем сами “, се споделя в известието.

Много грузинци подлагаха на критика Църквата за приемането на иконата, защото Сталин - който е роден в Грузия и като млад мъж е бил подготвен за духовник - прави всеобща чистка на духовенството по време на своето ръководство.

Иконата, която беше сложена в катедралата " Света Троица " в столицата Тбилиси, изобразява подиуми от живота на Света Матрона Московска, съветска визионерка и лечителка от 20-ти век, канонизирана през 90-те години на предишния век. На едната сцена може да се види съветската светица да благославя Сталин.

Иконата беше дарена на църквата преди няколко месеца от антизападната националистическа партия " Алианс на патриотите ", която е упреквана в тесни връзки с Кремъл.

Но иконата стана известна едвам този месец, откакто някогашният опозиционен политик Георгий Канделаки акцентира нейното наличие. Оттогава тематиката провокира разногласия.

Активистката Ната Перадзе разгласява видео по какъв начин хвърля яйца и багра по иконата, с цел да стачкува против " възхвалата на тиранин ".

„ Чувствах, че би трябвало да направя нещо, няма да приказвам за сталинския гнет, всеки знае за него, само че моето семейство и от двете страни пострада, а роднините ми изчезнаха “, сподели тя.

Ултраконсервативната проруска група Alt-Info, която стоеше зад хомофобски офанзиви, трансформирали се в принуждение против публицисти през 2021 година, провежда митинги пред къщата на Перадзе и пред Народното събрание.

Тя споделя, че е получавала смъртни закани и в този момент се е укрила. Къщата й е под полицейска защита.

Скандалът към иконата разсъни народен спор за наследството на руския деспот .

Управляващата партия " Грузинска фантазия " осъди обезобразяването на иконата, само че не разяснява националния спор за ролята на Сталин.
Лабораторията за проучване на руското минало (Sovlab) съобщи, че че реабилитацията на руския деспот се е ускорила в Русия на Путин и че Москва я е употребила като основа на осведомителна война, с цел да повлияе на грузинската общност.

Sovlab наблюдава появяването на 12 нови скулптури на Сталин в цяла Грузия през последното десетилетие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР