Играх достатъчно, сега искам да уча“ - често казва малкият

...
Играх достатъчно, сега искам да уча“ - често казва малкият
Коментари Харесай

Какво отличава „детето чудо“ от всички останали?

„ Играх задоволително, в този момент желая да изучавам “ - постоянно споделя дребният Уилям на майка си по времето, когато става член на „ Менса “. Тогава той е тригодишен.

Световната организация на хората с най-голям коефициент на просветеност е разгласила лист с характерности, които отличават свръхнадареното дете:

- четене на ранна възраст;

- необикновени интереси;

- невероятна памет.

Според „ Менса “ извънредно интелигентното дете:

- избира компанията на възрастни;

- има възприятие за хумор;

- демонстрира интерес към събитията в света.

Американският психолог на развиването доктор Хенри Фелдман дефинира „ детето знамение “ като:

- дете на възраст под 10 години, което се оправя като подготвен експерт в област, чието асимилиране изисква дългогодишни старания .

Справка: Моцарт, класическото дете знамение, композира първите си произведения на пет години, а осемгодишен написа първата си симфония.

Високият коефициент на просветеност обаче не е определящ. Креативните деца рядко демонстрират високи резултати на стандартизирани проби, изяснява австралийският психолог Мария Маккан.

Учени от Университета на Монреал, представени от телевизионния канал CBS, настояват, че са разкрили общото сред най-талантливите деца:

те са мощно запалени по своето занятие и независимо са развили интерес към него.

Децата, които сами са избрали попрището си и метода, по който да го упражняват , резервират ентусиазма си и не стопират да се усъвършенстват.

Децата на строги и амбициозни родители са захласнати от качествата си и нетърпеливи да съумеят, което е психическа преграда за развиването им.

Психологът Лари Вандървърт употребява данни от невробиологични проучвания на мозъка и открива, че при децата знамение водеща е прочувствената мотивация . Малкият мозък координира процесите, които протичат в останалите мозъчни центрове, и има значими познавателни функционалности.

Според психолога неповторимата прочувствена настройка на детето към обичаното занятие форсира координиращата функционалност на дребния мозък и кара работната памет по-бързо да направи прехода от пространствено-визуалната функционалност към езика и други символни системи. Предишни проучвания върху деца с изключителни математически качества демонстрират, че при тях работната памет е доста по-дълготрайна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР