Играчки от първата половина на 20 век ще могат да

...
Играчки от първата половина на 20 век ще могат да
Коментари Харесай

Изложба на играчки от началото на 20 век гостува на политехническия музей в София

Играчки от първата половина на 20 век ще могат да прегледат посетителите на Националния политехнически музей, оповестиха от музея. Гостуващата галерия на исторически музей – Попово " И ние бяхме деца " ще бъде открита на 15 декември от 11 ч. и може да бъде забелязана до края на 1нуари 2018 година.

Наред със самоделните играчки от парцали, дърво и тел, които са всеобщи в този интервал, освен за селските деца, само че за градските " гаврошовци " са показани и мостри от серийни игри и играчки. Сред тях са кукли от разнообразни типове и размери, детски колела, тротинетки...

Част от играчките са тематични – шевни машини, кораби, локомотиви и ще наподобяват напълно на място в политехническия музей. Сред атракциите в експозицията е бебешка количка от ракита от края на 19 век, създадена във Виена. Като декор на играчките ще са опънати 10 голямоформатни постера със фотоси на деца от съответната ера. Това предизвика фена да огледа в детството по различен метод, с носталгия, с горест, само че и с усмивка.

Изложбата е допълнена с експонати от фондовете на музея - неговата сбирка от детски играчки, дарена от майстора на играчки Джон Червенка. Те са ръчно направени и изрисувани от него, като Червенка черпи ентусиазъм от " Златната епоха на играчките " и следва техниките за тяхната изработка от 19 век, употребявайки единствено опростени принадлежности.

На откриването ще има и изненада - специфична " ретрохимична " проява и полемика на тематика: " По-екологични ли са играчките на баба от моите? "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР