Играчки, автомобили и мотоциклети са начело в списъка на опасните

...
Играчки, автомобили и мотоциклети са начело в списъка на опасните
Коментари Харесай

Играчките и автомобилите са начело в списъка на опасните изделия в ЕС

Играчки, коли и мотоциклети са отпред в листата на рисковите произведения, които са открити и изтеглени от пазара в Европейския съюз. Това демонстрира показаният от Европейската комисия през днешния ден отчет за системата за бърз продан на данни за рискови произведения.

Според документа предходната година националните управляващи са употребявали системата още повече, като са изпратили над 2000 сигнала. Получените сигнали са довели до съвсем 4000 следващи дейности, като да вземем за пример евакуиране на артикули от пазара. Потребителите все по-често купуват артикули по интернет от страни отвън Европейски Съюз. Много от рисковите произведения, за които е подаден сигнал, се продават също на онлайн платформи или пазари.

Миналата година типовете артикули, за които най-често са подавани сигнали, са били детските играчки (29%), следвани от моторните транспортни средства (20%) и облеклата, текстилните произведения и стилните артикули (12%). Най-често са изпращани сигнали за рискове от пострадване (28%) или химическо натравяне (22%).

По-голямата част от рисковите артикули, за които е подаден сигнал, са импортирани от страни отвън Европейски Съюз. Китай е преди всичко измежду страните на генезис с 53% (1155 сигнала). Броят на уведомленията за рискови артикули с генезис от Европейски Съюз е бил 413 (26%).

През април Еврокомисията ще показа " нов търговски механизъм за потребителите ", който ще обнови настоящите правила в отбрана на потребителите.

От 2003 година посредством системата за бърз продан на данни за рискови произведения всички страни в Европейски Съюз и Комисията се уведомяват навреме за рисковите нехранителни артикули, конфискувани и/или изтеглени от пазара в Европа. Това разрешава да се подхващат следващи дейности - възбрана за продажба, преустановяване на продажбите, евакуиране, изземане или отвод за импорт от митническите управляващи - на всички места в Европейски Съюз. В системата вземат участие 31 страни (държавите от Европейски Съюз, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия).

Всяка седмица се получават и оповестяват онлайн към 50 сигнала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР