Игор Томашич, влязъл в историята на Левски преди години след

...
Игор Томашич, влязъл в историята на Левски преди години след
Коментари Харесай

Игор Томашич: Левски има сили за нова европейска приказка, но е нужен повече характер

Игор Томашич, влезнал в историята на Левски преди години след рейда в Купата на УЕФА и влизането в групите на Шампионска лига. Хърватинът с български паспорт, който не крие, че стиска палци за отбора от " Герена ", даде изявление за " Тема Спорт " преви реванша с Хайдук на следващия ден. Предлагаме ви диалога с Томашич с незначителни съкращения.

Игор, присъствахте на първия мач сред Хайдук и Левски в Дугополие. Как ви се видя Левски?

- Получи се здрав дуел. Срещата бе добра за наблюдение. Левски загуби в Дугополие след нелепост, от която последва дузпа за Хайдук. Не мога да посоча, че сините са имали стопроцентови положения пред вратата на хърватите, само че считам, че Левски може да победи на реванша и да премине в идващия кръг на Лига Европа.

Срещнахте се с тима преди дуела, по какъв начин ви се видя настроението в отбора? Върнахте ли се години обратно, когато бяхте част от Левски?

- Хубавото сега е, че в Левски са събрани доста млади момчета. Изминаха към този момент близо 10 години, откогато напуснах клуба. Сега от тима познавам единствено капитана Божидар Митрев, който бе част от Левски, когато и аз защитавах синята фланелка. От мача се видя, че са положителни футболисти, които могат да играят футбол и да съблюдават тактическите инструкции на старши треньора. Просто би трябвало да проявят още малко темперамент и предпочитание, и съгласно мен няма да имат проблем.

От казаното от вас да разбираме ли, че Левски е с огромни шансове да в профил Хайдук?

- Да, изцяло е в реда на нещата.

Какво си казахте с вашия някогашен съотборник Даниел Боримиров, който в този момент е състезателен шеф в клуба? Разкри ли ви какви проекти има за сините?

- Говорехме си за футбол. Питах го по какъв начин е тимът, дали се развива, тъй като в този момент той е състезателен шеф на Левски. Припомнихме си старите времена, когато бяхме съотборници и участвахме в огромни мачове. Напълно естествени неща.

Възможно е в реванша против Хайдук да се разиграе сюжетът от паметния мач с Удинезе, в който се превърнахте в воин за Левски. Има ли сили този тим на сините да стори нещо сходно?

- Това бе исторически мач. Виждате какъв брой години минаха и към момента се приказва за тези дуели. Това бяха едни доста хубави години в Левски. Прекрасни моменти както за нас футболистите, по този начин и за нашите почитатели. Играехме в евротурнирите, влязохме в групите на Шампионската лига. Защо и тези футболисти да не повторят триумфите.

Смятате ли, че може да се повтори европриказката за Левски под управлението на Станимир Стоилов и в този момент?

- Напълно е допустимо. Футболистите просто би трябвало да проявят темперамент и предпочитание, а не непрекъснато да се оправдаваш, че нямаш шанс. Ако се бориш и имаш предпочитание за победа, тогава и шансът ще те покрие.

Направи ли ви някой футболист от Левски по-специално усещане на дуела с Хайдук?

- Не мога да посоча съответен футболист. Левски притегли доста нови играчи и се вижда, че тимът е добър.

Като някогашен бранител какво можете да кажете за защитата на Левски?

- Допуснаха да създадат груба неточност при дузпата, само че такива неща стават. Това е част от играта. Защитата на Левски игра добре. Просто можеше да се направи повече в офанзива. Да, загубата 0:1 не е неприятен резултат, само че щеше да е по-добре Левски да бе вкарал един гол. Попадение като посетител щеше да е чудесно, тъй като в домакинския мач ще е доста по-лесно. Видя се, че в Левски са селектирани положителни футболисти, които не се опасяват, и отново ще се повторя, само че с повече темперамент нещата ще се получат.

Преди дуела станахме очевидци на следващите грозни подиуми сред почитатели на Балканите. Кога ще се спрат тези проблеми?

- Просто подобен ни е темпераментът на Балканите. При нас сходни неща се случват. Разбира се, че би трябвало все по-малко да се стига до такива ексцесии. Всички знаем, че всеки си обича тима, само че на тези боеве не им е мястото тук. Не би трябвало към този момент да се случват сходни неща.

Реваншът в София ще е на празни трибуни поради наказване на Левски. Вие доста добре знаете какво значи поддръжката на сините почитатели. Това преимущество ли ще е за Хайдук?

- Това е голяма загуба за тима, тъй като поддръжката на почитателите постоянно е била от огромно значение за Левски. Много по-лесно се играе, когато имаш последователи, които те поддържат. Но няма да е чак такова преимущество за Хайдук.

Хайдук победи в първия кръг на хърватското състезание Локомотива Загреб с 2:1. Левски отсрочи дуела си с Лудогорец, с цел да бъде по-свеж за реванша. Не трябваше ли Николай Митов да обиграе тима си в този дуел?

- Просто по този начин са решили от управлението на Левски. Знам, че когато влезеш в един темп сряда-събота, ти е доста по-лесно да играеш. Това е практиката на Запад. Разбирам ги, че не е елементарно. Защото, когато играеш мачове единствено през уикенда и ти се наложи да влезеш в подобен темп, се усеща отмалялост в отбора. Ако не играеш непрекъснато сряда-събота, се следи безсилие. Може би от Левски желаят да запазят тима си пресен, с цел да могат да преминат в идващия кръг.

Далеч сте от България, само че интересувате ли се от българския футбол? След като си тръгнахте, Лудогорец натрупа на сметката си шест следващи трофеи.

- Много малко съм осведомен, само че разбрах от Даниел и момчетата за обстановката в българското състезание. Казаха ми за Лудогорец, за драмите с ЦСКА, които са играли в Трета лига, а в този момент още веднъж са в Първа. Научих всичко (смее се).

 Игор Томашич пред ТОПСПОРТ: Най-щастлив се усещах в Левски, случвало се е да се сбием!
Игор Томашич пред ТОПСПОРТ: Най-щастлив се усещах в Левски, случвало се е да се сбием!

" Бях пред отричане от футбола преди да дойда в България ", разяснява бранителят
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР