игнал за офроуд в река Велека, дрифтове във вода и

...
игнал за офроуд в река Велека, дрифтове във вода и
Коментари Харесай

Офроуд в природен парк "Странджа", има ли нарушения?

игнал за офроуд в река Велека, дрифтове във вода и разпален автомобил в гората в Странджа подвигна на крайник и бургаската екоинспекция, която два следващи дни ревизира сигналите. Природният парк е употребен постоянно от туристи за бивакуване и нахлуване в предпазения естествен парк с високопроходими коли, осведомят в предаването

Представител на „ Зелена Странджа” инцидентно се натъква на група туристи с високопроходими коли, организирали си уикенд в Странджа. Владимир Димитров става очевидец на офроуд маневри в чистите води на река Велека, което го подтиква да снима протичащото се.

"Стана напълно неподготвено, нашата група беше на поход, а до момента в който почивахме, те ни направиха шоу. За да ни покажат какъв брой са мощни джиповете и минават през всевъзможни терени. Да, там има път, само че те не минаваха единствено по съществуващия път ", описа Владимир Димитров.

Случката се разиграва в местността „ Тракийски лагер” в Странджа, част от предпазена зона „ Натура 2000”. Тя е желана дестинация за доста туристи. Разочарованието на еколога идва и от това, че систематичното замърсяване и неналичието на морал в доста от туристите съставляват проблем за тези, които идват след тях измежду дивата природа.

"Няма нищо неприятно в бивакуването измежду природата. Лошото е, че когато някои от фирмите си тръгнат, след тях остават купища отпадъци, които мъчно се разграждат ", уточни Димитров.

Той разгласява видео и фотоси в обществените мрежи, които провокират реакция измежду екоинспекторите и редица фенове на горите.

"От видеоматериала се вижда, че джиповете минават еднократно през реката. На вчерашната инспекция не сме открили съществуване на хора. Нямаше нито бивак, нито моторни транспортни средства. Не сме установили нарушавания на оказаното място. На територията на естествен парк „ Странджа” режимът, който е избран със Закона за предпазените територии, не разрешава бивакуването отвън избраните за задачата места ", изясни шефът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова.

Проверката обаче открива, че на това място действителен горски път пресича реката, а това не било извънредно. "Няма правна норма, която да не разрешава по горски път на територията на парк „ Странджа” да минават коли ", добави Иванова.

От екониспекцията приканиха туристите да бъдат виновни към опазването на природата в естествения парк и да се възползват от нейните дадености по щадящ метод.

Повече вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР