Идващите от Украйна граждани се ползват от правото на 90-дневен

...
Идващите от Украйна граждани се ползват от правото на 90-дневен
Коментари Харесай

Идващите от Украйна граждани се ползват от правото на 90-дневен законен престой

Идващите от Украйна жители се употребяват от правото на 90-дневен легален престой, уточни ръководителят на Държавната организация за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет Петя Първанова.

Тя бе изслушана в Народното събрание за положението на спешните центрове, ръководени от ДАБ, и готовността на организацията да даде експертна и преводаческа помощ.

Тези жители идват със законни документи. Самите те не са сигурни дали желаят да подадат молба за интернационална протекция, за краткотрайна протекция, сподели Петя Първанова. Тя добави, че ДАБ е в тясна съгласуваност като част от оперативния координационен механизъм, основан в Министерския съвет.

Петя Първанова изясни, че сега имат 18 настоящи контракта за преводи, които са сключвани 2020-а, 2021-ва и 2022 година, като има и подписан контракт за украински език. Прави се процедура и ще бъде подписан и контракт по неотложност за три месеца за превод на украински език.

През 2020 година в Регистрационно-приемателните центрове (РПЦ) към Държавната организация за бежанците са били настанени 3525 души, а през предходната година – три пъти повече, 10 999, заяви ръководителят на ДАБ. Агенцията дава отговор за четири териториални поделения – РПЦ – София, РПЦ – с. Баня, Нова Загора, РПЦ – Харманли, РПЦ – Пъстрогор, Хасковска област. В тях се настаняват жители на трети страни, подали молба за интернационална протекция, до привършване на производството им с влезнало в действие решение. Тези жители на трети страни досега са нелегално влезнали в България, без документи, открити от Гранична полиция, предадени на дирекция „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи и настанени в техните профилирани домове от краткотрайно настаняване, които са от затворен вид, беседвани от Държавната организация „Национална сигурност“ и по-късно настанявани в териториалните поделения на ДАБ, които са от отворен вид, изясни Петя Първанова.

Общият потенциал на териториалните поделения е 5160 души като сега са запълнени 45 % и огромна част от свободните места в териториалните поделения се употребяват и за пространства за карантиниране, уточни още тя.

Народното събрание реши седем дни да е срокът за внасяне на кандидатури за шеф на Българска народна банка в парламентарната бюджетна комисия от датата на приемане на процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Българската национална банка (БНБ), показване и обществено обявяване на документите и чуването им в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. Правилата бяха признати със 120 гласа „за“, 25 – „против“, 73-ма народни представители се въздържаха.

Народното събрание одобри на второ четене законопроект за покритите облигации. Въвеждането му в националното законодателство се постанова, поради условия на Директивата за покритите облигации.

Приетите разпореждания уреждат изискванията и реда за издаването, структурните характерности и обществения контрол на покритите облигации, както и условията за общественото обявяване на информация във връзка с покрити облигации, когато емитентът е банка, получила лиценз за банкова активност по Закона за кредитните институции. Публичният контрол на покритите облигации се реализира от Българската национална банка (БНБ) по реда на този закон, плануват признатите текстове.

Народното събрание ратифицира съглашение за подаяние на 258 570 дози от имунизацията на Pfizer и BioNTeh против COVID-19 на Босна и Херцеговина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР