„Идеята на този закон, чието пълно наименование е Закон за

...
„Идеята на този закон, чието пълно наименование е Закон за
Коментари Харесай

Петър Кънев: Законът за колекторите ще помогне на хората в най-тежко положение

„ Идеята на този закон, чието цялостно название е Закон за събиране на вземания по потребителски контракти, е да помогне на хората в най-тежко състояние. Тук става дума за ползи в порядъка на 4 милиарда лева, а огромна част от размерите, които се въртят от колекторските компании са нерегламентирани и нерегистрирани. Това е стъпка в вярна посока за въвеждане статута на компаниите, какви такси се заплащат и прочие.” Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Петър Кънев по БТВ, оповестиха от пресцентъра на партията. Кънев акцентира, че има доста случаи, в които 100 или 200 лв. дълг единствено за няколко месеца се трансформират в 100 и повече, а на вратите на хората се появяват едни „ момчета”, които стартират да ги тормозят.

Социалистът опроверга и изказванията на ГЕРБ по отношение на обсега на признатия през днешния ден на първо четене закон, като съобщи, че той обгръща всичко- и бързите, и колекторските заеми, изключвайки единствено банковите, тъй като те се подчиняват на Закона за банките. „ Приетите през днешния ден промени фактически покриват 20 до 25% от безусловно всички вземания и давания на пари, които са точно най-съществени за хората с ниски доходи”, добави Кънев.

„ Аз не мисля, че тези митинги са по-скоро стопански, в сравнение с политически. Това, което сега с решение на Министерски съвет се връща на бизнеса е в границите на период от една трета.”, сподели депутатът от Българска социалистическа партия във връзка митингите на работодателите и добави, че сега бизнеса в действителност се намира в сложна обстановка, тъй като промишленото електричество единствено преди 2 години е било в границите на 80 до 120 лв. и съгласно него хората са възнамерявали своите разноски, а през днешния ден към този момент цената в България е една от най-високите за целия Европейски Съюз – 442 лева и това по думите му основава напрежение.

По думите му в договарянията би трябвало да се търси салдото сред ръководещите и работодателите.

„ Инфлацията, която сега отива към 20% е голям проблем. В момента политиката се командва от хладилника, а не от телевизора”, безапелационен бе Кънев по отношение на обществената конюнктура в България и разясни, че тези проблеми са били сложени пред финансовия министър при последния съдружен съвет.

Кънев дефинира изброи някои от предложенията и ги дефинира като положителни, тъй като са насочени към грижа за най-нуждаещите се. „ Има положителни оферти като рухване акциза на тока и горивата за отопление, както и се разисква повдигане на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 на 100 хиляди лв., за което обаче ще се изисква позволение от ЕК”, добави той.

„ В обществената сфера и за пенсионерите се дискутира това, че коронавирус добавката от 60 лева ще бъде трансформирана в инфлационна такава и от 1 юли ще бъде вкарана в нарастването на пенсиите, а също по този начин сега вървят и диалози за нарастване с 21% на всички пенсии, а за най-малките се разискват детски в размер на 50 лева за всяко дете”, разяснява Петър Кънев по отношение на обществените оферти и добави, че самия пакет от оферти е за към 2 милиарда лв..

Според него мъчно ще се реализира единодушие за диференцирани ставки на Данък добавена стойност за храни и хранителни артикули, тъй като финансовия министър върви в посока да има диференциация единствено на продуктите с контролирани цени, като ток, газ и топлоенергия.

В умозаключение Петър Кънев съобщи, че по отношение на приемането ни в еврозоната би трябвало да се изчака решението на ЕЦБ за това дали отговаряме на критериите. „ Според мен ние не отговаряме и тук въпроса е дали те ще се съобразят с това и ще има ли дерогация за България.”, приключи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР