Идеята на нашето предложение е да може да се търси

...
Идеята на нашето предложение е да може да се търси
Коментари Харесай

Рая Назарян: Трябва да може да се търси отговорност на главния прокурор

„ Идеята на нашето предложение е да може да се търси отговорност на основния прокурор, когато се постанова. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria юрист Рая Назарян от Политическа партия ГЕРБ, във връзка предлагането на партията да се сътвори нов орган, който да проверява основния прокурор.

„ Преценката кой да влиза в тричленния състав на този орган следва да бъде подложена на необятен обществен спор, с цел да може да се откри най-хубавата формула, с цел да се реализира самостоятелност и правдивост “, посочи тя.

„ Отговорност на основния прокурор ще се търси при действия с висока социална заплаха – това е главното. Към сегашния миг пълномощията на основния прокурор фактически са доста огромни. Трябва да има механизъм за търсене на отговорност “, уточни юрист Назарян.

Става дума за действия от общ темперамент, срещу Републиката, срещу съществени права на жителите... Множество са, би трябвало да си приказваме напълно за Наказателния кодекс сега. Имаме хрумвания за промени и там – с цел да може да бъде основан един нов, по-адекватен Наказателен кодекс, защото към момента се употребяват разпореждания, писани в изискванията на тирания. Трябва да бъде осъвременен съгласно актуалните социално-политически, стопански условия, с цел да имаме един съответен Наказателен кодекс.

„ Може би политиците би трябвало да спрат да навлизат в материя, която не познават толкоз добре, а точно правосъдната система, тъй като тя е самостоятелна власт, друга от изпълнителната, има друга конструкция, други послания, и тя би трябвало да подсигурява други правила на правовата страна. Докато се политизира този въпрос, в никакъв случай няма да може да се стигне до извънредно, единно решение, което да е потребно за обществото “, уверена е юристката.

На въпрос дали се мисли в посока понижаване на мандата на основния прокурор, тя отговори, че това е опция, върху която може да бъде помислено – дали да не бъде понижен периода, с концепцията да бъде обезпечена неговата самостоятелност и прецизно съблюдаване на функционалностите му.

„ Усещането за корупция постоянно се свързва с детайла на човешкия фактор. Изключително значимо е изборът на фрагментите да е обвързван с високи нравствено-етични и морални качества. Това подсигурява независимостта на системата “, счита Назарян.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР