Идеята, че в някои от най-отдалечените и труднодостъпни точки на

...
Идеята, че в някои от най-отдалечените и труднодостъпни точки на
Коментари Харесай

Как ФБР се включи в издирването на легендарния Бигфут

Идеята, че в някои от най-отдалечените и труднодостъпни точки на нашата планета има същества, за които не знаем безусловно нищо, разпалва въображението на доста хора от дълбока античност. Един от най-ярките образци в това отношение са разказите за Бигфут – мистериозно човекоподобно творение, за което се счита, че населява гористите региони в северозападната част на Съединени американски щати и канадската провинция Британска Колумбия. Името му било упоменато за пръв път през 50-те години на предишния век. Малко прочут факт е, че през 1976 година Бигфут попаднал в полезрението на ФБР. Какво открило извършеното следствие?

The FBI analyzed a sample of alleged Bigfoot hairs in the 1970s "in the interest of research and scientific inquiry " that turned out to be deer hairs, according to newly released records
— CNN International (@cnni)
По следите на Бигфут

През въпросната 1976 година във ФБР пристигнала необикновена пратка – 15 косъма, прикрепени към малко парче кожа. Към нея имало и писмо от Питър Бърн, началник на Информационния център за Бигфут, намиращ се в Далз, Орегон. В него той обяснил, че неговата организация не може да разпознава от какво животното е мистериозната находка. По тази причина той се обърнал с молба за помощ към федералните управляващи, като в това време изискал да разбере дали те са изследвали хипотетични следи от Бигфут и преди.

По това време „ Бърн бил един от най-изявените специалисти по въпросите, свързани с Бигфут “, отбелязва журналистът Бенждамин Радфорд, който в продължение на дълги години се занимавал с следствието на разнообразни необясними събития и феномени.

„ В наши дни множеството хора считат, че Бигфут е някаква смешка или нещо като митологичен персонаж. През 70-те години на предишния век, обаче, обстановката не била такава, а Бигфут се радвал на голяма известност “, прибавя Радфорд.



Няколко години преди Бърн да се свърже с ФБР, Роджър Патерсън и Робърт Гимлин популяризирали емблематичните фрагменти, на които се допуска, че се вижда по какъв начин именитото творение се разхожда из гора в щата Калифорния. В същия регион през 1958 година били открити и следи от големи стъпки, за които се считало, че са оставени от Бигфут. Те се трансформирали в същинска сензация, а стотици хора почнали да търсят мистериозното човекоподобно създание. През 2002 година стана ясно, че въпросните отпечатъци са фалшифицирани от дървосекача Рей Уолъс. Освен това, доста хора считат, че на фрагментите, снимани от Патерсън и Гимлин, се вижда не Бигфут, а човек, облечен в костюм на маймуна. Не такова било мнението на Бърн, който неведнъж изразил своята убеденост, че видеозаписът е изцяло достоверен.

New ‘bigfoot footage’ has experts admitting that ‘it could be real’
— The Independent (@Independent)
Заключението на специалистите

Джей Кокран, който по това време бил заместник-директор на отдела на ФБР за научни и механически разбори, решил да отговори на въпросите, заложени от Бърн. Той обяснил, че федералните управляващи до момента не са изследвали хипотетични следи от Бигфут. Кокран добавил, че ФБР по принцип проучва физически доказателства само тогава, когато проверява осъществени закононарушения, само че от време на време се вършат и изключения – да вземем за пример, „ с цел да се помогне на науката “.

Фактът, че съгласно заключенията на Кокран космите не принадлежат на някакво непознато на учените човекоподобно творение, не е изключително неочакван. Проведените проучвания посочили, че те в действителност са от елен. Четири десетилетия по-късно, ФБР разсекрети направения отчет, отдаден на Бигфут. Това притегли огромен интерес и повдигна въпроса дали по този метод федералните управляващи в действителност не признават, че позволяват опцията именитото творение да съществува в действителност.

„ Нищо сходно. Документът просто демонстрира, че специалисти от ФБР са решили да оказват помощ на един човек, интересуващ се от Бигфут. В това няма нищо съмнително, нито е съображение да се твърди, че ФБР прикрива нещо по случая от обществото “, отбелязва Радфорд.

Men left in 'utter disbelief' after apparently spotting a Bigfoot-like ‘yowie’ creature in remote Australian town
— The Independent (@Independent)
Легендата продължава

Въпреки неналичието на каквито и да е действителни доказателства в поддръжка на изказванията, че Бигфут е освен това от легенда, някои хора не престават да имат вяра, че сходно творение в действителност съществува и федералните управляващи се пробват да скрият истината. „ Те си споделят – ето, вижте, Бигфут би трябвало да е същински, в противоположен случай ФБР нямаше да се занимава с него. Тези хора отхвърлят да одобряват обстоятелството, че ФБР не изпраща следователи в региона, където се счита, че живее Бигфут, а просто проучва 15 косъма “, акцентира Радфорд.

Що се отнася до Питър Бърн, той отбелязва, че не си спомня да е получавал отговор на писмото, което изпратил на ФБР. По това време Бърн бил в чужбина и заключенията на Кокран били получени от заместник-директора на Академията за приложна просвета – организация, обвързвана с Информационния център за Бигфут. Въпросният човек се заел, че ще популяризира мнението на ФБР, само че по думите на Бърн то по този начин и не достигнало до него. Той твърди, че видял документа за пръв път едвам през 2019 година, когато бил публично разкрит.

„ Не мога да приказвам от името на господин Бърн. Въпреки това, няма по какъв начин да се отхвърли една елементарна истина: в случай че искаш да предизвикаш сензация с хипотетично доказателство за съществуването на непознато на просвета създание, надали ще искаш да оповестиш обстоятелството, че съгласно ФБР в действителност става въпрос за елен “, заключава Радфорд.

Независимо от всичко, Бигфут продължава да пленява въображението на доста хора, а броят на хипотетичните срещи с него не стопира да пораства. През 2008 година, да вземем за пример, жителите на щата Джорджия Матю Уитън и Рик Дайър вършат едно сензационно разобличаване – те настояват, че са разкрили мъртвец на творение, наподобяващо на Бигфут, а също така са видели и още няколко сходни същества. Двамата популяризират фрагменти, на които се допуска, че се вижда въпросното тяло, само че по този начин и не дават повече доказателства в поддръжка на изказванията си. През 2018 година пък Питър Кейн оповестява, че е бил изнасилен от женски Бигфут. По думите му, нейният претекст била потребността ѝ да продължи типа си.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР