Идентифицирането от очевидец на единствения осъден за смъртоносния атентат над

...
Идентифицирането от очевидец на единствения осъден за смъртоносния атентат над
Коментари Харесай

Защитата: Идентифицирането на единствения осъден за атентата над Локърби не е имало стойност

Идентифицирането от свидетел на единствения наказан за смъртоносния атентат над Локърби през 1988 година по време на процеса му не е имало никаква стойност, съобщи отбраната на умрелия Абдел Басет ал Меграхи. Нейното обжалване на присъдата се преглежда от шотландското правораздаване, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Търговецът Тони Гаучи от Малта е разпознал сътрудника на либийското разузнаване като индивида, купил облекла, открити в куфара, където е била бомбата , взривила на 21 октомври 1988 година над шотландското село Локърби аероплан на Пан Ам, летящ от Лондон за Ню Йорк. В този най-смъртоносен атентат на английска територия са убити 270 души.

Свидетелските показания бяха решаващи за осъждането на Меграхи на пожизнен затвор с излежаване на най-малко 27 години. Но още тогава шотландските съдии признаха, че идентификацията " не е ясна и недвусмислена ".

" Обстоятелствата, при които е осъществена идентификацията ", до момента в който Меграхи е седял на мястото на обвинения в съда, " са го ощетили ", съобщи Клеър Мичъл, адвокатка на фамилията на либиеца, пред съда в Единбург, който до петък ще преглежда посмъртното обжалване на присъдата.

Тази идентификация " на процедура не е имала никаква стойност ", тъй като е осъществена, откакто очевидецът е видял фотография на обвинения във вестникарска публикация , която го показва като вероятния причинител на атентата, съобщи Мичъл.

Меграхи до последно отхвърляше да е забъркан в атентата. Той беше освободен през 2009 година по здравословни аргументи и умря от рак през 2012 година на 60-годишна възраст в Либия, където беше посрещнат като воин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР