И за зиме, и за лете - хапвайте вкусна фокача

...
И за зиме, и за лете - хапвайте вкусна фокача
Коментари Харесай

Фокача Четири сезона

И за зиме, и за лете - хапвайте вкусна фокача Четири сезона

Необходими Продукти

● брашно - 500 г + още за доизмесване
● прясно мляко - 100 мл
● вода - 200 мл
● зехтин - 20 мл + още за намазваме и поръсване
● квас - 20 г прясна
● сол - 2 ч.л.
● захар - 1 с.л.

За плънка четири сезона


● гъби - 4 - 5 бр. (мариновани или пресни)
● чесън - 1 скилидка
● домати - 1/2 бр.
● босилек - 8 - 10 листенца, свеж
● моцарела - 100 г прясна
● риган - на усет
● маслини - 7 - 8 бр. (черни или зелени)
● лук - няколко фини шайби
● сол - едра люспеста за поръсване

Начин на подготвяне

Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко, смесено със захарта, и две супени лъжици брашно. Покрийте с забрадка за 5-10 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Отстрани на него поръсете солта, а вътре сипете зехтина, леко затоплената водичка и задействаната квас.

Замесете меко тесто, като си добавяте брашно, колкото е нужно, с цел да не ви лепне по ръцете. Ако ползвате апарат за месене, то добавяйте по малко брашно, до момента в който тестото стартира да се отлепва от стените на купата.

Оформете топка и оставете да втаса за 1 час и удвои размера си, след което още веднъж размесете за 1-2 минути с намазнени ръце.

Покрийте тавичката на фурната с хартия за печене или просто я намазнете. Поставете топката тесто в средата и разтегляйте с пръсти лека бавно, като я разстелите в почти четвъртита форма и с дебелина по-малко от сантиметър. Оставете да втаса още един път за 30 минути.

Втасалата фокача надупчете с върха на пръстите си, без да стигате до дъното и да вършиме дупка. Намажете с малко водичка смесена със зехтин благодарение на силиконова кухненска четка, без да притискате.

Мислено си разграфете на 4 идентични елементи, 4 квадрата. Върху единия наредете моцарелата на филийки или накъсана и я поръсете с риган. Върху другия квадрат подредете тънки кръгчета домат и накъсайте няколко от листенцата свеж босилек.

Върху идната повърхност от фокачата сложете обезкостените маслини, цели или на късчета и лука. И последното квадратче покрийте с филетираните гъбки и чесън.

Поръсете със зехтин и едра люспеста сол и оставете за още 10-15 минути.

Печете в загрята на 180 градуса фурна 20 минути. Когато е подготвена сложете върху нея останалия босилек - раздробен или на цели листенца.

Сервирайте фокачата като компания към желано от вас ядене или салата. Разбира се може да си я хапвате и независимо.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР