И вие ли като мен напоследък все по-често сънувате, че

...
И вие ли като мен напоследък все по-често сънувате, че
Коментари Харесай

4 причини да сънуваме все по-често, че пътуваме

И вие ли като мен в последно време все по-често сънувате, че пътувате? Не приказвам за това да мечтаете да отидете още веднъж на шопинг в Милано или на море на някой гръцки остров, а по тази причина всяка вечер сънят ви да ви води към разнообразни действителни и измислени дестинации – или такива, които познавате добре от десетките служебни командировки, или такива, за които си мечтаете от години, или пък някои хибридни метрополиси, плод на въображението ви, композиция от реални прекарвания, подиуми от филми и описания от книги. Дали ще си мечтаете за хубав европейски град, комбинация между Париж, Рим и Барселона, с необятни булеварди и празни площади, или някое екзотично ориенталско място, цялостно с хора и пазари с ароматни подправки, въпрос на светоусещане. Оказва се, че нашето групово подсъзнание е " на скорост "  по време на пандемията и точно в този момент е напълно естествено да мечтаем за идващото странствуване – веднага откакто рестриктивните мерки паднат. Но фантазията е едно, а сънищата? Те не се поддават на внушения, въпреки че несъмнено са повлияни от нашите мечти, страхове и прекарвания в действителния живот. 

Спим повече

Според Дидре Берет – психолог от медицинския център на Харвард и експерт по сънищата, " припомнянето на сънищата е непряк резултат от по-бавния метод на живот, който някои от работещите водят в този момент ". И тъй като смяната на рутинното всекидневие се случва много внезапно, това ни води към " припомняне на фантазии ", споделя тя. Особено когато новата рутина включва повече сън. Все повече хора, които денем работят доста повече от общоприетото, а вечер разпускат с щури купони, спят доста повече в този момент, когато към този момент няма по какъв начин да излизат толкоз доста и да се социализират под една или друга форма. 

Изпитваме носталгия

Барет сподели също пред New York Times, че при изследване измежду военнопленници от 2012 година се оказало, че при сънищата им несъмнено има общи теми – семейните корени, далечното минало, спомените от родния град. " Понякога мъжете мечтаят да се върнат в фамилиите и родните си градове, единствено с цел да открият, че никой не е забелязал отсъствието им. "

Другата тематика, която се среща от ден на ден при хората, е обвързвана с храната –  обичани ястия, желани места , свързани със загатна за с поделено наслаждение с обичани хора . Особено в този момент, когато доста от хората се стремят към един по-съзнателен аскетизъм в живота си – от облеклата, които носим, през минималното количество козметика и грим, до храната. А в сънищата ни комбинацията сред храна и странствуване е доста постоянно срещана, така както и в действителността – тъй като кулинарният туризъм е съществена част от ваканцията. 

Отчаяно се нуждаем да се възстановим

Най-логичното определение на потребността да сънуваме пътуване е много явно: обезверено се нуждаем да се измъкнем . За да се отпуснем, да се възстановим. Затрупани сме от ежедневните си отговорности и незабавно ни е нужна отмора. Нали по този начин? Е, нашите мозъци също " споделят "  тези мисли – освен че мечтите за ски ваканции се объркаха, на най-прелестните пролетни празници – Цветница и Великден, останахме сред четири стени, ами сме на път и да загубим и лятото. А вкъщи нещата стават все по-напрегнати – често се караме с някого от фамилията, работата ни затрупва, само че предизвикването да действаме от у дома е много огромно, всички се прескачаме, а като резултат неудовлетворението нараства стремглаво в будния ни живот. И някак би трябвало да избягаме... 

Мислим и приказваме все повече за пътувания

Сега, след като според PEW Research към 90 % от хората по света живеят с ограничавания за пътешестване, те стартират в действителност да мечтаят за това. Според годишния разбор на MMGY, огромна интегрирана организация за пътешестване и маркетинг, броят на хората, които " мечтаят за почивка " и споделят тези мечтания, е повишен с 57%. Дори хора, които не си разрешават и една почивка в годината, към този момент са безапелационни, че единствено един път пандемията да свърши, най-сетне ще отидат на мечтаното странствуване.

Затова е напълно в реда на нещата – нашите фантазии денем да ни дават малко повече кураж и доза оптимизъм, а сънищата ни през нощта да ни придвижват до тези бленувани далечни хоризонти.

 
Сънувате странни неща по време на карантината? Спокойно, има разумно пояснение
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР