И в Кюстендил закриват отделение. Това не може да продължава!Правим

...
И в Кюстендил закриват отделение. Това не може да продължава!Правим
Коментари Харесай

Нинова към другите партии: Предлагаме нов здравен модел. Дайте и вашите предложения

И в Кюстендил закриват поделение. Това не може да продължава!

" Правим изнесени съвещания на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия всяка седмица в друга област в страната. Амбицията ни е до края на август да обиколим цялата страна ". Това съобщи ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция в Кюстендил.

Тя посочи, че по време на срещите се беседва с всички общински управления и се преглеждат проблемите и решенията за тях във всяка община.

Нинова засегна тематика, която се отнася за Кюстендил, само че е и народен въпрос - опазването на здравето.

" В Дупница закриха отделението по хемодиализа, в този момент следва закриването на ортопедията и хирургията, може би и АГ отделението. В Кюстендил предходната година са закрити три отделения, от през вчерашния ден - още едно, инфекциозното ", уточни Нинова.

Тя напомни, че Видин, Враца и Монтана са излезли на митинги по същата причина. " Два пъти от Българска социалистическа партия викахме министъра на опазването на здравето в Народното събрание предходната седмица, с цел да каже какво се случва в страната, само че и двата пъти отхвърли да пристигна. Този въпрос към този момент не търпи отсрочване и през днешния ден предлагам на всички сътрудници, от всички партии, да седнем рационално, с причини, и да беседваме за разрешаването на въпроса със опазването на здравето - без лобистки ползи, без ползи на компании, с един единствен интерес-пациента. Каним всички партии на рационален диалог и слагаме на масата нашето предложение. Нека те да дадат техните и да намерим решение ", сподели още Нинова. Тя показа предложенията на Българска социалистическа партия по проблемите.

По първия проблем с фрагментите - лекари и медицински личен състав, Нинова посочи потребността от Наредба за образуване на работните заплати в държавните лечебни заведения с базова заплата, както и стипендия за образование по медицина от страната, само че с ангажимент - приключилите да работят 5 години в България. Тя уточни като решение и финансиране на специализации в чужбина, само че също с ангажимент за работа в България по-късно.

" За пациентите - предлагаме всеки да има персонално здравно досие, което да го следва на всички места с цялостна информация за болести, лекувания и профилактика. За здравноосигурените - цялостен безвъзмезден достъп до опазването на здравето. За здравно неосигурените - страната да подсигурява базов пакет за медицински услуги. За медикаментите - понижаване на Данък добавена стойност,което е добра европейска процедура. Ежегодно държавно установяване на цените от реимбурсния лист и надзор върху осъществяването. И четвърто, да се отстрани статутът на лечебните заведения на търговски сдружения. Здравето и опазването на здравето не могат да бъдат обект на търговия ", уточни още Нинова.

Тя изясни, че от Българска социалистическа партия оферират районна конструкция на опазването на здравето, в която в един район да се обединят незабавна, доболнична и болнична помощ и да се ръководят на районен симптом.

Председателят на Българска социалистическа партия посочи, че решаването на казуса към този момент не касае единствено здравния статут на българските жители. " Заради такова закриване на лечебни заведения, доста хора напущат районите. Като няма учебни заведения, болница, работа - напущат и отиват в огромните градове или в чужбина. Това слага въпроса за опазването на здравето в подтекста на демографската злополука.

Кърпенето на парче повече не може да продължава. Настояваме за напълно нов модел в опазването на здравето със промяна на основното в него - в този момент това са финансите, дано в центъра да да бъде пациентът, лекарите и медицинският личен състав ", безапелационна бе Нинова. По думите ѝ е добре диалогът да бъде извършен преди бюджетната процедура. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР