И тримата бяха назначени от правителството на Гълъб Донев през

...
И тримата бяха назначени от правителството на Гълъб Донев през
Коментари Харесай

Невиждан скандал пред депутати - членовете на КЗП се разграничиха от председателя

И тримата бяха назначени от държавното управление на Гълъб Донев през септември 2022 година

Невиждан скандал тресе управлението на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). В него се оказа, че има сериозен ерес. Двамата членове на органа са във война с ръководителя. Настоящото управление на КЗП бе назначено през септември 2022 година от служебното държавно управление на Гълъб Донев, което пък бе излъчено от президента Румен Радев.  Председател е Стоил Алипиев, а членове – Константин Арабаджиев и Ангел Джалев.

Днес тримата се явиха на чуване в парламентарната Подкомисия за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите.  Арабаджиев обаче се разграничи изрично от ръководителя Алипиев.

Ние научаваме какво се случва в КЗП от новините и сме държани в незнание, изясни членът на КЗП, с което по-късно се солидаризира и Ангел Джалев.

Контролният орган бил в доста тежко положение и бил „ на ръба да се срути “ . Причината за това били кадрови решения, които Стоил Алипиев взимал еднолично. Той обаче имал това право , тъй като бил орган по предопределение.

При това ръководство се оказва, че е имало текучество на фрагменти в границите на към 20-25% от целия състав. Уволнени пък обжалвали в съда. Някои били върнати на работа.

Арабаджиев изрази отрицание и поради глоба към огромна комерсиална верига.

Стоил Алипиев пък на процедура упрекна сътрудника си, че се опитвал да постави чадър над огромни търговски вериги. Предложил те да не бъдат глобени, с цел да вземат участие в акцията на страната „ Достъпно за вас “ (за по-евтини храни).

Константин Арабаджиев отговори на обвиняването. Според него наказания против съответни вериги били тенденциозни. Преписки отлежавали от февруари за дребни работи като да вземем за пример за нетеглене на тарелки.

„ Била “ била санкционирана с 3 млн. лева, след което веригата оповестила, че няма да взе участие в „ Достъпно за вас “. Арабаджиев заподозря Алипиев, че се пробва да саботира акцията на Министерството на стопанската система и промишлеността и нейната акция „ Достъпно за вас “.

Председателят на парламентарната Подкомисия Десислава Трифонова (ГЕРБ) изчете отчет от инспекция на Министерството, в който са открити куп нередности в КЗП.

Джартов и Арабаджиев обаче се разграничиха, като подвигнаха ръце. Те обясниха, че не са били осведомени с него.

Константин Арабаджиев съобщи, че тримата били интелигентни хора. Той повдигал проблематични проблеми, само че не срещал схващане от страна на Стоил Алипиев.

Последният пък изясни, че чул тежки думи от сътрудника си, само че той щял да си носи и отговорността за тях.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев пък попита по какъв начин ще работят оттук насетне тримата ръководители на КЗП при тези връзки сред тях.

Накрая Десислава Трифонова дръпна сериозна тирада, като упрекна ръководителя Алипиев, че ръководи Комисията за отбрана на потребителите еднолично и в собствен личен интерес. Тя уточни, че в мандата му са напуснали 43-ма души от администрацията на КЗП, която наброявала общо 180 индивида. 

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР