И това Народно събрание започна с фалстарт, след като депутатите

...
И това Народно събрание започна с фалстарт, след като депутатите
Коментари Харесай

И това НС започна с фалстарт: Депутатите не избраха председател в първия работен ден

И това Народно заседание стартира с провал, откакто депутатите не съумяха да изберат ръководител на Народното събрание при първия опит. Номинирани за поста са двама претенденти – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „ Възраждане “.

Никой от тях обаче не съумя да събере нужните гласове. За Петров гласоподаваха само съпартийците му от „ Възраждане “, а за Желязков депутатите на ГЕРБ-СДС и " ИТН ".

След несполучливия опит, Асен Василев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ предложи да се вкара ротационен принцип за председателското място.

Депутатите излязоха в отмора, с цел да се обсъдят вероятните разновидности, само че по този начин и не реализираха консенсус. От " ИТН " разясниха, че в духът на парламентаризма ръководител би трябвало да излъчи най-голямата политическа мощ, а водещият съвещанието Вежди Рашидов прекъсна съвещанието.

След отмора, траяла близо час, партиите не съумяха да реализират консенсус и съвещанието беше прекратено, а опитите за избор на ръководител ще продължат още веднъж на следващия ден.

В началото на 48 Народно заседание процедурата по желание на ръководител продължи 3 дни, защото никой от претендентите не съумя да събере нужната поддръжка. В последна сметка ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Български напредък съумяха да реализират консенсус и да изберат Вежди Рашидов като най-стария депутат за ръководител на Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР