И растенията, също като хората, са подложени на стрес. При

...
И растенията, също като хората, са подложени на стрес. При
Коментари Харесай

Растението, което произвежда аспирин, когато е под стрес

И растенията, също като хората, са подложени на стрес. При растенията факторите, които въздействат отрицателно, въобще не са малко. Сред тях са разнообразни рискове, които се срещат в околната среда - инсекти, суша, топлота. Това може и да ни е прочут факт, само че пък едвам неотдавна се знае, че с цел да се защищити, за едно растение е потвърдено, че създава аспирин.
 Аспиринът, превантивните му дейности против сърдечни болести и новите изказвания на експертите
Има ли смисъл в ежедневния банкет на аспирин

Новите изказвания на експертите

До това изключително скъпо са стигнали учените от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Новото схващане на процеса по произвеждането на салицилова киселина (аспирин, както още е известна тя) от растението може да се окаже доста потребно за оцеляването му при възходящия стрес, породен от изменението на климата.

Изследователите са следили съответно растението арабидопсис (Arabidopsis). Те обаче се надяват да приложат новите познания за реакциите на стрес в клетките на това растение към доста други типове, в това число и тези, отглеждани за храна.
 Снимка 581993

Това би им помогнало да подобрят устойчивостта на културите, което би било от решаващо значение за доставките на храна в нашия все по-горещ свят, написа Science Daily.

Интересно е също, че учените съпоставят защитната реакция на растенията с тази на хората. " Сякаш растенията употребяват болкоуспокояващо при болки, тъкмо както ние вършим. "
 Снимка 581992

И изясняват, че салициловата киселина пази хлоропластите на растенията, където се случва фотосинтезата - развой на потребление на светлина за преобразяване на водата и въглеродния диоксид в захари за сила.
 Евкалиптът - растение с доста изгоди за здравето при простуда, грип, болежка и стрес
Евкалиптът - растение с доста изгоди за здравето

И по какъв начин да се възползваме от тях

" Тъй като салициловата киселина оказва помощ на растенията да устоят на напрежението, който става все по-разпространен с изменението на климата, опцията да се усили способността на растенията да я създават, съставлява стъпка напред в оправянето с въздействието на изменението на климата върху всекидневието ", допълват още учените.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР