И много пъти съм се питал дали да се явя

...
И много пъти съм се питал дали да се явя
Коментари Харесай

Само костюмът вече не стига, за да си кмет на община като Несебър


И доста пъти съм се питал дали да се явя на избори за този пост, който почтено би могъл да извърши Георги Манолов

Венелин Ташев е на 58 години, един от първите ни частни хотелиери след приватизацията въз основата в Слънчев бряг, развива огромен бизнес в региона на туризма. Участва в работата на Общинския съвет в Несебър като лидер на една от монолитните групи – на остарялата синя партия ССД, към този момент четири мандата. Стяга редиците за пети мандат с необятен опозиционен фронт против актуалната власт. Венелин Ташев е измежду най-разпознаваемите представители на сектора у нас. Семеен, цялата му фамилия работи в хотелите „ Котва “, „ Мариета палас “ и „ Парадайс бийч “. Има и двама внуци. Големият е на 12 години, само че до момента в който беседваме предиобед в двора на „ Котва “ за политика с дядо му, Венелин-младши дотърчава и рапортува, че избавителните пояси на пост 1 са свършили, а сметта от региона, за чиято непорочност дава отговор, още не е изнесена.

- Г-н Ташев, разбирате от бизнеса си, хотелите Ви са цялостни с туристи, само че Вие продължавате интензивно да участвате в политическия живот на Несебър и да трошите нервите си, не се ли уморихте от публичните каузи?

- Уморен съм и знам, че мястото ми не е на банката в Общинския съвет. Там и в Общината царува безпорядък. Докато за бизнеса не се направи нещо значително, до момента в който не го реализира с хората към мене, ще бъда в Общински съвет. Не желая да ме слушат, желая единствено да чуват какво им се приказва. В момента, в който нещо се промени към положително и има ново болшинство от мислещи хора, аз ще си потегли от Общински съвет. Не може аз да съм отворил хотел, а към него да е кочина, без никаква инфраструктура. Срам ме е. 16 години се боря с кмета Николай Димитров за обикновени дейности в тази тенденция и едвам когато го заплашихме, че няма да гласуваме от моята група „ за “ бюджета му, в случай че не залегнат средства за плана на ул. „ Първа “, има оживление. Още преди 16 години, когато го подкрепихме да стане кмет, моето изискване беше четирите входа на Слънчев бряг да се създадат и придобият актуален образ, ул. „ Първа “ да се направи, стадионът да се реновира, да се построи спортна зала. Това беше моето изискване.

- Много обратно се върнахте. Какво главно не се направи след 2007 година, с цел да станете съпротива към този момент три мандата?

- Още в първия негов мандат се приключи обходът за Стария град, след 16 години безвремие в този момент получаваме 1 км от ул. „ Първа “. Всеки вижда към този момент какво ще съставлява тази права, до края на комплекса тя ще бъде направена както би трябвало. Ще бъде напълно друга инфраструктурата. Но би трябвало да се направи и зона Запад. Ние желаеме да има инфраструктура, с цел да можем да работим и да си плащаме спокойни налозите в тази община. Бизнесът в региона на хотелиерството е като в една фабрика с произвеждане. И с цел да работи тя, би трябвало да има материали, а с цел да има материали, би трябвало добра инфраструктура, по която да се стигне до нас, с други думи - да се усеща гостът добре в заобикалящата го среда. Ние имаме едни хубави хотели, а улиците в Слънчев бряг и 80% от територията на общината като цяло тъне в мрак, в мръсотии, в действия, които са полузаконни.

- Не Ви ли минава през мозъка, че бихте могли Вие да бъдете кмет на тази община?

- Много пъти съм си го мислил. Защото съм човек, който е постигнал задоволително в този живот с огромни старания и труд. И не съм петнил името си. Аз си тежа на мястото. Реалист съм. Да сте ме виждали в костюм?!  Предпочитам да не бъда претендент за кмет, тъй като има екзистенц най-малко от критерии,  които кметът на Несебър би трябвало не просто да покрива, а да е безукорен. Това не ти е община от Северозападна България, където е задоволително висше обучение, въпреки и не наложително за поста, и... да си купиш костюм! Ако ще представляваш Несебър – ти би трябвало да знаеш по какъв начин се приказва с пратеници на ЮНЕСКО, да имаш не просто подарък слово, само че и да ползваш свободно и на високо равнище непознати езици, да имаш освен лична визия, само че и визия за града,  да артикулираш свободно и разбираемо пред дипломати, учени и политици. Но това е единствено имиджовата страна.  Аз имам визия кой да е Несебър и това, което желая да направя е да върнем туризма в тези рамки, в които сме го имали преди години – като размери и разцвет. Има благоприятни условия, само че желае и визионерско мислене. Трябва да се почне от Стария град, от лицето на Несебър пред света и оттова нататък да " вървим “ към курорта Слънчев бряг и Равда, към всичко, което е по Черноморието. С този бюджет, който имаме, всичко това, за което приказвам, ще се случи, в случай че има мислещи хора.



- Георги Манолов, който дава отговор на огромна част от тези условия, които поставяте, подготвен ли е за кмет?

- Да. Беше един мандат (през първия мандат на Николай Димитров, б.а.) заместник-кмет и обезпечи доста поръчки в тази община. Един човек, който самичък се готви и явява на състезания на държавно равнище, печели позиции на управителни места в държавни институции – 2 години беше шеф на най-голямата дирекция в България, обвързвана с ръководство на еврофондове, той отговаряше за Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Сам, без подкрепи, се яви на конкурс и сподели най-голям резултат за длъжността основен секретар на ИАРА за цяла България, работи и сега на тази служба. Мисля, че той се е потвърдил. Манолов знае непознати езици, учил е в чужбина, има нужните квалификации, има положително семейство, с три дъщери.

- И е непокорен на корупционен напън в града-държава, изтъкан от мафиотски мрежи?

- Да, тъкмо това мисля.

- Община Несебър напусна Сдружение с нестопанска цел Местна инициативна група, единствено тъй като той е ръководител, само че това е прекомерно дребна причина за толкоз огромен скандал на последната сесия. Защо по този начин избухнахте, на фона на толкоз други странни, меко казано, решения на болшинството?

- Абсолютно политически акт на разпра от страна на кмета! Не знам какъв брой плана има готови и извоювани от Общината през годините. Тяхното осъществяване се ревизира под лупа, тъй като са с европейски пари, а ние не обичаме да ни ревизират и по тази причина заобикаляме неприятности с корекции, верификации и впрочем наказания по планове. Манолов бе подготвил и спечелил план за десетки милиони левове, който в този момент увисва. Погледнете прилежащата Община Поморие. И те са с 30 хиляди души население. Там има 31 плана през този мандат, може и да са повече, аз за толкоз знам. На Община Поморие бюджетът е 32 милиона лв., на Несебър е 100 милиона. Ние, в случай че имаме милеещи хора, искащи да работят за общността, на нас дори и страната не ни е нужна, тъй като запас имаме. Виждате ли какъв брой парадокси станаха.

- Вие сте подготвен за сериозна борба на тези избори. Зад вас кой ще застане обаче?

- Това ще са всички участници, които не са на война, а на съревнование, те застават с нас, не зад нас. Със ССД ще са локалните общественици Христо Пеев, партията ГЕРБ, Иван Дашев, Румен Кулев, партия МОРЕ - разбрахме се да бъде съревнование. Това сме тези, които не успяхме да се разберем години наред само с кмета Николай Димитров и неговата група – всички знаем коя е групата му, без значение, че той се явява като самостоятелен. С тях няма по какъв начин да се разберем, тъй като до момента вършат това, което умеят да вършат най-добре – да грабят.

- Г-н Ташев, Вие листа ли ще водите?

- Не, в моята листа аз постоянно съм финален. Аз желая да съм мотор. Нека този, който в действителност заслужава да бъде кмет или общински консултант №1, той да води листата.

- Кой е той – посочете Вие името?

- Георги Манолов. Най-хубавото е, че за пръв път ще имаме избори, за които имаме претенденти, които вземат участие в съревнование, а не във война. Не може в 21 век да заплашваш всеки, който пристигна да беседва с мен или с някой от тези хора, че ще бъде осъден или лишен от някакво богатство. 50 % от семействата имат работещи в Общината под някаква форма и те се усещат длъжни да съблюдават „ омерта “. В администрацията на кмета има 2400 индивида, половината ни бюджет отива за издръжката им – значи половината бюджет отива за спечелването на идващите избори, считано от първия ден на спечелването на актуалните избори, във тип на заплати и осигуровки. Хубавото е, че тези хора към този момент недоволстват, тъй като не получават положителни хонорари, а минимални. И гледат на открито. Не може всяка година, от 16 години насам, ремонтите да стартират от май месец, вместо да свършват тогава. Оправданието е едно и също – парите от налозите постъпвали през април в хазната. Да, то и при мен постъпват през април месец  ранните записвания, само че аз съм си направил сметката моите ремонтни работи  да свършат до края на април и да отворя порти безупречен. Няма по какъв начин да задържа туристите през май месец, в случай че тропаме и подвигаме прахоляци. Другото, което е – не знам дали има друга такава община по морето, която по този начин жестоко да нарушава възбраната за строителството след 15 май. Застанете на кръстощето на магазин „ Жанет “, където е бетоновият възел на един общински консултант, да видите дали въобще в миналото ще спрат бетоновозите през лятото – те си вървят и никой не е осъден. Вие видяхте във Свети Влас оня ден по какъв начин индивидът се утрепа с тежката строителна техника. Помните преди тодини по какъв начин един самосвал влезе в една къща и умъртви човек. Докога?!

- Колко гласоподаватели има общината? Колко души ще бъдат регистрирани за изборите, те към този момент би трябвало да са ясни?

- За изборите има регистрирани нови тази година 1000 индивида, само че има доста от старите, които въобще не живеят тука, въпрос на предпочитание на страната е да се намеси за попречване на пазаруването на гласове и да бъдат махнати някои от новорегистрираните и старите, които ги няма.

- В кои села са новите?

- В Обзор, Свети Влас, Равда и най-много в Слънчев бряг.

 - Мислите, че до края на този мандат ще има друга сесия, след последния скандал?

- Не знам. Всички сесии от март насам не са естествени. На всяка  сесия общинският консултант Костадин Нищелков оповестява, че няма да гласоподава на тая и тая точка, тъй като е в спор на ползи. Дори предложих да му разпечатат подготвени бланки, на които да се разписва авансово, че е в спор на ползи, да не ни губи времето. Май няма непрекъсната комисия, в която той не взе участие като член или ръководител, доста работен човек. Отговаря за всичко – за продажбата на царевицата, за сладоледа, за влакчетата, за рейсовете за публичния превоз, за земеделските земи...  
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР