И Генчовска потвърди думите на Петков за Украйна: България за

...
И Генчовска потвърди думите на Петков за Украйна: България за
Коментари Харесай

Генчовска също обеща на Кулеба подкрепа за Украйна

И Генчовска удостовери думите на Петков за Украйна: България за следващ път изрази поддръжката си към украинската страна, съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска след срещата си в София с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба, съобщи.

" Това, което е значимо освен за Дмитро, само че и за целия украински народ, е да усещат, че цялата международна демократична общност поддържа Украйна. България е дребна страна и се опитваме да им помогнем по отношение на опциите ни ", сподели българският външен министър.

Подробности вижте в директното включване на Александър Марков.

Генчовска добави, че над 91 000 украински жители са признати на българска територия като над 80 000 от тях към този момент са със статут на краткотрайна протекция.

Българският Червен кръст все още е обезпечил филантропична помощ в размер на 1,5 млн. евро. Други 185 000 евро са разпределени към разнообразни филантропични организации.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на българския народ и държавно управление за поддръжката и помощта, която оказват на избягалите от войната дами и деца.

" Осъзнаваме доста добре трогателния човешки метод към украинските дами и деца, които избягаха от ужаса на войната и в този момент живеят в България. С цялото си сърце благодаря на България. От началото на войната България ясно и поредно поддържа Украйна, в това число и в връзките ѝ с Европейски Съюз и НАТО. И съм сигурен, че България прави това и тъй като схваща, че сигурността на Украйна значи сигурност и за България и всички страни на Черно море. Бием се освен на нашата сигурност, борим се и за вас, с цел да не се случва в никакъв случай да се изправяте пред съветските опити за влияние и вреди във вашата страна ", сподели Кулеба.

Той се ангажира след възобновяване на мира в района да направи всичко допустимо за задълбочаването на икономическите връзки и съдействие сред България и Украйна и да потърси планове от съвместен интерес.

" Надявам се, че ще пристигна денят, когато мирът в района ще се възвърне и ще се върнем към търговия, културен продан и туризъм и от ден на ден украинци ще посещават България като туристи, не като бежанци ", сподели още Кулеба.

Днес Дмитро Кулеба ще се срещне и с премиера Кирил Петков. Предвидени са срещи и с представители на политическите партии от Народното събрание.

В сряда Кулеба ще беседва с президента Румен Радев, оповестиха от " Дондуков 2 ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР