И двете опции пред Борисов - да склони за правителство

...
И двете опции пред Борисов - да склони за правителство
Коментари Харесай

Усещането за управленска криза остава

И двете варианти пред Борисов - да склони за държавно управление на малцинството или да продължи да ръководи в този формат, са еднообразно проблематични за него

© Надежда Чипева Още по тематиката
Защо Борисов не смее да пипне Пеевски

Незаобиколим въпрос
23 ное 2018
Симеонов ще разгласи в сряда кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер

И в ГЕРБ, и в " Обединените патриоти " имало запаси към номинацията
20 ное 2018
След оставката на Симеонов: Сидеров играе за повече Движение за права и свободи във властта

От водача на " Атака " зависи дали ползите зад кабинета " Борисов " ще се разпределят по различен метод преди основната 2019 година
18 ное 2018
Валери Симеонов подаде оставка в опит да понижи напрежението

Лидерът на НФСБ желае да " лиши митингите против ръководството от тяхното съображение "
16 ное 2018
Наистина ли Движение за права и свободи желае да смъкна Борисов

С новото предизвестие към ГЕРБ - или оставка на Симеонов, или предварителни избори, придвижването по-скоро се пробва да усили тежестта си в Народното събрание
28 окт 2018 " Властта се търкаля по жълтите павета, само че очевидно всеки го е боязън да я вземе. " Тази констатация направи депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай при започване на абсурда към обидните реплики на към този момент някогашния вицепремиер Валери Симеонов към майките на деца с увреждания преди по-малко от месец. Тогава от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия желаеха оставката му и дружно се пробваха да бойкотират работата на Народното събрание, като не се записаха при започване на съвещанията за да ги провалят, до момента в който отдръпването му не стане факт.

От сряда Симеонов към този момент не е в изпълнителната власт, само че чувството за рецесия в редиците на ръководещите продължава. То даже се ускори около избора на началника на кабинета му Мариана Николова за негов правоприемник.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Напрежението продължава

По време на гласуването на кандидатурата й в сряда министър председателят не пристигна в Народното събрание. Нямаше ги и министрите, с изключение на другият вицепремиер без портфейл - Томислав Дончев. Кандидатурата на Николова беше показана от третия вицепремиер и съдружен сътрудник на Симеонов в " Обединените патриоти " Красимир Каракачанов. Той единствен от държавното управление защитаваше ръководещите по време на дебата за рокадата. От ГЕРБ настояват, че Борисов е имал запаси към номинацията, само че не е имал метод да окаже напън върху Симеонов да предложи различен човек за поста. И това, че се затруднява да управлява " структурата " на властта си, е сигнален сигнал. Ако Борисов беше подхванал по-силов ход, можеше да взриви " Обединените патриоти " от вътрешната страна, тъй като Симеонов мъчно щеше да преглътне сходна интервенция.

След напрегнатите договаряния във вторник самият Симеонов планираше в сряда сутринта да показа обществено кандидатурата на Николова в Министерския съвет. От ГЕРБ обаче осуетиха желанието му, като предложиха гласуването на рокадата да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание. Симеонов беше в Народното събрание, само че не влезе в пленарната зала, нито взе отношение по избора на Николова.

Третият сътрудник от дребната коалиция - Волен Сидеров, пък единствено се записва при започване на съвещанието и по-късно напусна постройката на Народното събрание в символ на противоречие с нейния избор. Той не подписа и номинацията й, както изисква съдружното съглашение на ръководещите. Депутатите от " Атака " също бойкотираха гласуването и техните гласове компенсираха народните представители от " Воля " на Веселин Марешки. Иначе Николова щеше да бъде определена на поста с обидно ниска поддръжка.

Офертата на Движение за права и свободи

Оставката на Симеонов не успокои и Движение за права и свободи, които другояче по най-спорните решения на Народното събрание се държат като " скрития " съдружен сътрудник на ГЕРБ, осигурявайки задоволително поддръжка в пленарната зала. А посредством квотата на " Атака " в държавното управление икономическото лоби на придвижването има и директен изход във властта. Кризата към Симеонов обаче и уличните митинги дадоха мотив Движение за права и свободи още веднъж да сложи изискване на Борисов за " ремонт на националистите от властта " или предварителен избор. За следващ път в сряда зам.-председателят на парламентарната група на придвижването Йордан Цонев насочи оферта за държавно управление на малцинството на ГЕРБ. " Движение за права и свободи има от първия ден едно искане. И това искане е националистите да не бъдат във властта ", съобщи той от парламентарната естрада и даже заплаши многозначително ГЕРБ, че " може да чака от Движение за права и свободи още от същото, само че в по-големи дози ". " Ние ще продължим да се борим против този модел на ръководство и против този формат на ръководство с всички демократични, политически и парламентарни средства ", сподели Цонев.

В ролята на пленник

В цялата обстановка Борисов наподобява като пленник - на непредвидимите последствия от споровете в " Обединените патриоти " и на натиска на Движение за права и свободи за смяна на управническата формула. И двете варианти - да склони за държавно управление на малцинството или да продължи да ръководи в този формат, стават еднообразно проблематични за него. В първия случай значи да се сложи публично в тотална взаимозависимост от Движение за права и свободи, което ще му коства рейтинг и гласоподаватели. Затова министър председателят изключва подобен вид и твърди, че смяна на сегашната управническа настройка може да има единствено след парламентарни избори.

Продължавайки с " Обединените патриоти ", които към този момент обществено се държат като орел, рак и щука, чувството за управническа рецесия най-вероятно ще се задълбочи. С връщането на Симеонов в Народното събрание обстановката може да стане взривоопасна поради връзките му със Сидеров. Особено в настройка, в която водачът на " Атака " е ръководител на парламентарната група, а Симеонов - редови член. Поведението на Сидеров, който явно работи за разбиването на по-малкия съдружен сътрудник - през седмицата той изиска и оставката на Каракачанов, на процедура обслужва желанието на Движение за права и свободи по един или различен метод да се стигне до държавно управление на малцинството на ГЕРБ. Депутати от " Обединените патриоти " означават, че нападателните му изказвания са се засилили след проваления опит за законодателни промени, с които трябваше да се даде прошка за несъблюдение на приватизационни контракти. Поправката, наречена " Домусчиев " поради над 50 млн. лева неустойки по контракта за " Български морски флот ", щеше да обслужи и притежателите на " Бояна филм ", което има обвързване да не продава земята на киноцентъра в едноименния влиятелен квартал в период от 20 години. Към оня миг вървяха и договарянията с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски сдружението да стане негов сътрудник във вестникарския му бизнес, само че до договорка по този начин и не се стигна.

Като вицепремиер Симеонов обществено се разгласи против тези измененията в Закона за приватизацията, а малко по-късно Сидеров стартира акцията си с остри нападки против него. Евентуалното премахване на водача на " Атака " от обединението няма да направи обстановката по-добра, тъй като болшинството ще би трябвало да разчита на депутатите на Марешки, който пък остро нападна Красимир Каракачанов. Освен това Марешки има формирани досъдебни производства от прокуратурата и това слага лоялността му към ГЕРБ под въпрос.

Разбира се, пред Борисов постоянно стои разновидността да се договаря по всички въпроси аd hoc, само че това ерозира поддръжката за ръководството му. И към този момент се вижда в социологически изследвания. Данните на организациите " Маркет линкс " и " Тренд " в последните две седмици демонстрираха съвсем изравнена поддръжка за ГЕРБ и Българска социалистическа партия, с разлика в границите на 1%-2%. Срив се следи и при " Обединените патриоти ", които допират бариерата от 4% и към този момент са след Движение за права и свободи. Ако трендовете се запазят, при идващите избори може да се стигне до най-желаната от Движение за права и свободи обстановка - три партии в Народното събрание или такава настройка, която ще направи от придвижването " незаобиколим фактор ", при сформирането на властта и вляво, и вдясно.
Коя е Марияна Николова

Поемайки вицепремиерския пост на Валери Симеонов, досегашната началничка на кабинета му Марияна Николова ще дава отговор за икономическата и демографската политика. Родена е Ботевград, където приключва междинното си обучение, а по-късно - обществена администрация и административни практики в СУ " Свети Климент Охридски ". Магистър е по право на Европейски Съюз и стопанско ръководство, има и разнообразни образования и специализации в чужбина - в Европейския институт по обществена администрация в Холандия; в Европейската академия за налози, стопанска система и право в Германия, Института за обществен мениджмънт във Финландия и други

Била е юрист към Софийската адвокатска гилдия и юрист в " Топлофикация София ". Заемала е разнообразни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната промяна. Била е шеф на дирекция " Правно-нормативни действия " в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет " Борисов ", когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.

Марияна Николова е била и в управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие ". Работила е в Държавната организация за метрологичен и механически контрол към Министерството на стопанската система. Била е и началник на отдел " Договорно-правен и правна отбрана " в Националната електрическа компания (НЕК).

От май 2017 година е шеф на кабинета на Валери Симеонов в качеството му на вицепремиер, чийто пост в този момент тя ще заеме. Преподавател е и в Института по обществена администрация към Министерския съвет.

При гласуването на кандидатурата й в пленарната зала в сряда към нея нямаше нито един въпрос от страна на депутат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР