И до този момент не е отворен граничният пункт между

...
И до този момент не е отворен граничният пункт между
Коментари Харесай

Пунктът между Газа и Египет остава затворен

И до този миг не е отворен граничният пункт сред Египет и Ивицата Газа - единственият подобен, който не е под контрола на Израел . Имаше упования това да се случи още през вчерашния ден - отварянето да е прозорец, в който задгранични жители да могат да се изтеглят от анклава, а в противоположна посока да влезе колоната с филантропична помощ .

Вчера въпреки и да се появиха известия, че отварянето на пункта е контрактувано с Египет, израелските управляващи отхвърлиха изказванието, че подобен филантропичен кулоар е контрактуван.

Преди няколко дни и с авиационен удар бе развален обект от самия граничен пункт, който и до този миг не е поправен. Палестинските управляващи обявиха, че 28 души са били убити при този удар, като измежду убитите има дами и деца. Тази нощ е имало бомбардировки и по Хан Юнис, град по пътя към пункта " Рафах " за излаз от Газа.

Все още очевидно не престават и диалозите по какъв начин в анклава да влезе филантропична помощ , само че да не стигне до ръцете на " Хамас " . Израел също по този начин упорства за освобождение на заложниците, по последна публична информация от през вчерашния ден - 199 души, измежду тях деца, даже и деветмесечно бебе, както и възрастни хора, в това число и такива над 80 години.

Тази заран представителят на израелската войска Джонатан Конрикус съобщи, че към този момент към 600 000 души са напуснали северната част на Газа, само че там остават към 100 000 души. " 600 000 души взеха рационално решение, плод на предпочитание за самозапазване ", е коментарът на Конрикус, който прибавя, че още 100 000 души е добре да създадат това.

Няколко пъти ЦАХАЛ насочва апел мирните жители да се насочат на юг, също по този начин и заявявайки, че самият " Хамас " пречи на палестинците да се изтеглят, в това число и затваряйки пътища.

Очаква се през днешния ден в Израел да дойде немския канцлер Олаф Шолц , а на следващия ден и американският президент Джо Байдън .

Израелската войска разгласи подготвеност да стартира сухопътната си интервенция в Газа още преди няколко дни. Това към момента не се случва, като една от евентуалните аргументи за забавянето е точно продължаващите дипломатически старания на редица международни водачи да реализират някакъв триумф, въпреки и да не е тъкмо дефинирана задачата. На този стадий се упорства най-вече на тезата спорът сред Хамас и Израел да не се разпростре.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР