И до днес науката не може да даде отговор за

...
И до днес науката не може да даде отговор за
Коментари Харесай

Индустриалната революция на презерватива – от грях до пръв приятел на войника

И до през днешния ден науката не може да даде отговор за едно доста особено изобретение, което света, по някаква причина, подценява нападателно. Става въпрос за презерватива и концепцията за неговото основаване. Първият документ, който показва думата „ кондом “ при англичаните, е открит през 1706 година За тях това е поява на ефикасен контрацептив, употребен от мъжете.

Първите презервативи не могат да се считат за знамение на техниката. Те са били създадени напълно от червата на животни и за зла неволя са били употребявани неведнъж. Следващите вариации включват коприна с олио, тънка кожа или мехур на риба. Последните няколко вариации са се продавали на свободния пазар за към 5 $ за дузина през далечната 1860 година

Със сигурност XIX век е бил трогателен за всички любовници. Рекламацията също съпровожда предлаганите артикули. Първо са неуместни, по-късно се губи удоволствието за мъжа и като цяло мнозина избират да пропущат инвестицията. Някои изобретатели стартират да мислят даже за механични и медицински способи като контрацептив, само че това също има своята черна страна. До този миг никой не съумява да отговори на условията на един от най-големите пазари в света.

Днес презервативите са един от главните способи за отбрана от заболявания пренасяни по сексуален път, само че даже това не може да се счита за елементарно извървян път. С стартирането на първите артикули идва и положителната остаряла статистика, която потвърждава, че към 13% от двойките ще имат дете до края на годината. За огромна част от популацията на Съединени американски щати, тъкмо този признак се оказва един необикновен проблем.

Друг естетически проблем е фактът, че никой не желае да отиде в аптеката и да го закупи. Църквата го бойкотира като артикул на порока и слабия морал. Най-вероятно този признак можеше да остане вечно отритнат в Съединени американски щати, само че съпротивата се пречупва благодарение на индустриализацията. Военната готовност и международните войни също имат своята заслуга, откакто лекарите не стопират да развиват половата просвета. Освен големи количества цигари, множеството бойци получават и пакет презервативи.

Официално се твърди, че те ще свършат доста работа за предпазването на дулата на другите оръжия, импровизирано се дават за американските бойци, които считат да покорят френските улици и да се полуотворен на любовта като свирепи завоеватели. Във военно време се оказва, че един човек би трябвало да се преценява с всевъзможни икономии и тъкмо презервативите доближават прекомерно високи стойности, заради простата причина, че армията употребява всичката гума.

След войната нещата се трансформират и цените падат стремглаво на фона на високото търсене и свободните резервира. Методът е прочут като вулканизация и прави гумата в пъти по-удобна и издръжлива. И в случай че се чудите кой е основателят, това ще бъде господин Чарлз Гудиър. Познаваме го през днешния ден повече поради автомобилните гуми и по-малко за това велико изобретение. Чарлз остава прочут с намаляването на злополуките и по-малко с безвредния секс.

Технологията е патентована през 1844 година и след няколко каузи, в които Чарлз би трябвало да се пази за кражба на интелектуална благосъстоятелност, британското патентно бюро най-сетне го присъжда на негово име. Чарлз не съумява да се радва на триумфите си, той умира през 1860 година в задължения.

Семейството му също прекарва няколко десетилетия в апетит и бедност, преди да получи средства от това откритие. Забавна страна на нещата е, че и до през днешния ден се води спор дали автомобилната гума или презерватива е по-голямото изобретение на този иноватор. Трудът на Гудиър влиза в приложимост едвам през 1889 година

Традицията повелява да се изправи посмъртно против многоброен съперник. Един от тях е общественият герой против порока – Антъни Комсток, който остава твърдо срещу легализацията на презервативите, тяхното свободно разпространение, както и незаконната търговия с противозачатъчни. Толкова е напорист, че се постанова на търговците да измислят други имена, с които кодирано да популяризират стоката си.

В този случай се приказва за: „ Френски мъжки отбрани “, „ Джентълменска отбрана “ и „ Английско писмо “.

Поради наложените ограничавания и неналичието на каквато и да било индустриализация, домашните работилници за презервативи стартират своята незаконна търговия. Водач на придвижването е преселник от Ню Йорк – Юлий Шмид. Той идва от Германия без нито една стотинка в джоба, също така има няколко болести, които го трансформират в неработоспособен – също неизгодна позиция. Единствената работа, която младежът може да открие, е позиция във фабрика за наденици.

Докато е там и преглежда проблемите на червото за месо, взема решение, че е допустимо да го усъвършенства и търгува под друго име. Шмид употребява технологията на Гудиър, с цел да може да направи първата гражданска война. Неговият артикул се дефинира като изкуствена кожа, а с цел да няма проблеми с властта, просто го кръщава с имената на двете компании. Шмид е заставен да записва две сдружения, с цел да няма проблеми с властта и приходите да продължат, в случай че едното бъде затворено. Едната се споделя Рамзес, а другата – Шейк.

Той също не се покрива в благосъстояния, нужна е една специфична полова рецесия, която да потвърди, че този признак може да спести доста инжекции пеницилин и други медикаменти. Шмид чака добродушно развиването на Американско-мексиканската граница, където напрежението ескалира и скоро бойците ще прибягнат до остаряло спартанско придвижване – половите похищения.

Малко по-късно избухва и Първата Световна война, където французойките нанасят съществени вреди измежду редиците. Войникът въпреки всичко съумява да подкрепи и демографската рецесия, само че против прекомерно висока и рискова цена. Някои бойци се оказват преносители още в Съединени американски щати, а в някои райони към 2/3 от призованите патриоти се провалят на военна комисия с диагноза сифилис.

И е явно, че американците не схващат от дума, откакто съумяват да прогонят нацистите, само че да изгубят от френските проститутки при второто си посещение в Европа. Някои историци ще опишат обстановката като близка до тази на Чарлз VIII от Италия. След като сраженията му през 1494 година публично завършват и мъжете се връщат вкъщи, една свирепа пандемия се разгръща из цяла Европа. Чарлз е употребявал необятна гама от наемници и след мародерствата идва време и за изгарящо напрежение в уретрата.

По време на Американската революция са регистрирани към 100 000 случая на гонорея. През 1904 година американската войска е задължена публично да отхвърля кандидатурите на бойци, които имат венерически заболявания. В този ред на мисли, не са и малко тези, които съзнателно се заразяват – болната продажница се оказва билет за по-дълъг и благополучен живот, от време на време и непорочен.

Най-накрая генералите се пречупват и сменят тактиката, вместо да приказват за полово самоограничение, стартират да раздават презервативите. Просто нямат различен избор, а и изкушенията във военно време са прекалено много. Не всичко е толкоз розово, американската войска упорства и за полова непорочност и стерилизация.

Войникът получава специфичен препарат с Меркурий, както и още една армейска добавка, която да инжектира в уретрата си, а кожата се покрива със специфична пудра. През 1917 година военачалник Джон Першинг ще изисква от всеки боец да се яви за обзор към 3 часа след полов контакт. Мъжете, позволили да се заразят, би трябвало да се изправят на боен съд. Няма рапорти за осъдени, само че въпреки всичко.

От 3 милиона бойци по време на Първата Световна война, повече от 415 000 случая на венерически заболявания са регистрирани измежду бойните редици. От тях близо 100 000 души са освободени. Общият брой на лекуване на всички е към 7.5 милиона дни. С други думи към 21 000 бойци просто не са се сражавали за една година – това са две бойни пехотни бригади. Цялото лекуване е коствало повече от 50 милиона $ за всички паднали в името на любовта. През Първата Световна война има и смъртно ранени – инфектираните с гонорея и сифилис не могат да се радват на лекуване, защото няма лекарство.

И тъкмо в този случай презервативите стартират да печелят по-сериозна светлина. През 1930 година американския съд ще съобщи, че този артикул не би трябвало да се промотира за нерегламентирани полови занимания, само че е изцяло легално да се закупи, когато е за предотвратяване от заболявания. Един мъж може да отиде до магазина и да закупи презервативи за защита, само че не и за развлечение, което по някаква причина е един необикновен парадокс на американската правораздаващата система. Подозренията, че няма да бъде последният, са правилни!

Какво е решението на цялата огромна покруса и изхарчените пари за лекуване? Стартът на индустриалната гражданска война от 1930 година Дизайнерът Фред Килиан ще бъде първият, който ще сътвори поточна линия за презервативи и няма повече да употребява човешки личен състав. Неговата поточна линия пуска по 800 презерватива дневно.

Вместо да се употребява гума, той ще заложи на латекса и с това ще смъкна заплахата от запалване – необикновен проблем при производството на този тип продукт в предишното – нито една жена не се е запалила по време на секс, единствено означаваме обстоятелствата. Една машина по това време коства близо 20 000 $ и идва с много положителни данъчни облекчения. Американската стопанска система се развива и до идната година топ 15 на производителите към този момент създават по 1.44 милиона презерватива дневно.

Най-щастливият момент на всички тези компании идва с експлоадирането на Втората Световна война, когато бойците към този момент знаят какво да вършат. По време на световния спор, търговията с презервативи се удвоява. Благодарение на организацията по надзор на храните, крайният артикул става още по-благонадежден.

Мислите си, че множеството американски бойци биха могли да се тормозят за броя амуниции, мини и гранати, само че грешите. За интервала на Втората Световна война, огромна част от бойците се тормозят за броя на презервативите. Един американец е преспал приблизително с 25 дами по време на войната. Предлаганите презервативи са доста по-малко, само че кой би подозирал, че ще има време и за обич? Алтернатива се оказват хирургическите ръкавици, които санитарят имал в обилие.

Едва след войната е ясно, че този признак към този момент е минал обществената стигма и може да се употребява и закупува изцяло свободно. Пътят на един от най-популярните артикули през днешния ден е бил изключително сложен, оказал помощ е за разоряването на редица известни персони, само че на финала виждаме, че е имало изгода от него.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР