И 48-ото Народно събрание ще приключи, без да приеме съдебната

...
И 48-ото Народно събрание ще приключи, без да приеме съдебната
Коментари Харесай

Правен експерт: Главният прокурор е като царицата в шахмата

И 48-ото Народно заседание ще завърши, без да одобри правосъдната промяна.

Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria Биляна Гяурова-Вегертседер, шеф на Българския институт за правни начинания.

Знаците, които страната ни дава са разнопосочни. Проблемът е, че няма обединяване към един работещ метод за осъществяване на отговорност от основния прокурор. Приемането на този текст е очакван за идващия парламент, само че процедурата би трябвало да се завърти още веднъж.

 
Идеята шефът на НслС да бъде проверяващ основния прокурор не е неприятна, само че би трябвало да отворим една скоба, че последната смяна в Конституцията, призната през 2006 година по отношение на приемането ни в Европейски Съюз, беше ориентирана към това следствието да отиде под шапката на прокуратурата. В момента шефът на следствието е заместител на основния прокурор. Представете си по какъв начин ще го проверява. По-скоро няма да го проверява.
Предложението на Министерски съвет за основаване на адхок прокурор, който да излезе от системата на съдиите би било по-работещото, тъй като по този метод се подсигурява самостоятелност на това лице. Ако си представим като една партия шах по какъв начин действа прокуратурата, то основният прокурор е царицата, тъй като може да се движи на всички места и да отстрани всяка една от фигурите на шахматаната дъска. Желанието от делото „ Колеви “ от 2009 година е това нещо да бъде променено, тъй като той е единствената институция в областта на правосъдната система, за която няма подобен механизъм.

Неприемането на измененията ни демонстрира като страна и сътрудник, на който не може да се има доверие – вършим крачка напред, след това вършим две обратно.

На 100 000 поданици имаме 31 съдии, което ни слага на едно от челните места в Европа. Средното число в Европа е сред 17 и 20. При прокурорите и адвокатурата е по същия метод. Бюджетът също е доста висок – предходната година мина 1 милиарда лева и може да бъде сравним единствено с бюджета на Министерство на вътрешните работи. Качеството обаче е под въпрос. Тук контрата е във Висш съдебен съвет.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР